Νέα Υόρκη, κορονοϊός

Το lockdown στις ΗΠΑ έφερε 6 εκατ. απολύσεις την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Περίπου έξι εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας στα δεκαπέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με report του Marketwatch.

Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι φορείς προβλέπουν ότι η ανεργία για τον μήνα Απρίλιο πρόκειται να σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και κατά επτά εκατομμύρια.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το αντίστοιχο διάστημα του Μαρτίου οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας έφταναν τις 200.000. Οι μαζικές απολύσεις ίσως να συνεχιστούν για μερικές ακόμα εβδομάδες, καθώς σημαντικοί κλάδοι της αμερικανικής οικονομίας έχουν καταρρεύσει.

«Κάποιες πολιτείες πίστευαν πως θα μπορούσαν να αποφύγουν τις συνέπειες του κορονοϊού, ωστόσο τα χειρότερα έρχονται» επισημαίνει σε report της η Bank of America Merrill Lynch.

Αξίζει να επισημανθεί πως κάποιες πολιτείες δεν επεξεργάζονται όλες τις αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας λόγω αδυναμίας, ενώ, στο πλαίσιο έκτακτης νομοθεσίας, έχει διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες οδηγοί, παρότι είναι αυτοαπασχολούμενοι, μπορούν πλέον να λάβουν το σχετικό επίδομα. Σε κάθε περίπτωση, οικονομολόγοι και αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες σε θέσεις εργασίας από 16 εκατομμύρια έως 25 εκατομμύρια, εφόσον το lockdown στις ΗΠΑ παραταθεί για ακόμα δύο μήνες.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας έχει ωθήσει τον σχετικό δείκτη στο 10%, από 4,4% τον Μάρτιο. Μάλιστα, βάσει των προβλέψεων, σύντομα πρόκειται να αγγίξει το 15% ή το 20%, πλησιάζοντας τα ποσοστά της Μεγάλης Ύφεσης.

Στα όρια της κατάρρευσης έφθασε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, να εκτοξεύονται στα 6,6 εκατ. Την ίδια ώρα, υπήρξε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, από 3,28 εκατ. στα 3,34 εκατ.

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι σε ελεύθερη πτώση, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Gregory Daco, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, επισημαίνοντας ότι η προοπτική για αυστηρότερα μέτρα lockdown και το γεγονός ότι πολλές πολιτείες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επεξεργαστούν το πλήρες ποσό των αιτήσεων ανεργίας, υποδεικνύουν ότι το χειρότερο ακόμα δεν έχει έρθει.

Νέα Υόρκη: Τριπλάσιοι νεκροί από τους Δίδυμους Πύργους

Παρά τα αυστηρά μέτρα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης συνεχίζει να μετρά πολλές πληγές και θανάτους από τη φονική επιδημία του κορονοϊού.

Το τελευταίο 24ώρο εντός των ορίων της πολιτείας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο πέθαναν 779 άνθρωποι ενώ ο αριθμός που αφορούσε τη Δευτέρα ήταν 731.

Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα γεγονός που ώθησε τον Κουόμο να δηλώσει ότι τα συναισθήματά του είναι ανάμεικτα.

Για το μέγεθος της καταστροφής σε απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι χαρακτηριστικό το εξής: Στη φριχτή τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2011 σκοτώθηκαν 2753. Από τον κορονοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν οι τριπλάσιοι, 6268.

Ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ακόμη ότι οι άνεργοι εργαζόμενοι θα πάρουν έκτακτο επίδομα ύψους 600 δολαρίων.

Κυβερνήτης Νέας Υόρκης: «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο χθες, ο κορονοϊός τα άλλαξε όλα»

Θα πρέπει να ξεχάσουν την καθημερινότητα όπως τη γνώριζαν οι πολίτες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.

«Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε ποτέ στο… φυσιολογικό. Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο χθες. Πρέπει να ξεχάσουμε την καθημερινότητα όπως την ξέραμε» δήλωσε ο Andrew Cuomo κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να περιοριστεί και να υπάρξει σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους, αν τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ωστόσο, ακόμα και αν τελειώσει αυτή η μακάβρια λίστα με τους θανάτους λόγω του κορονοϊού, η πραγματικότητα δεν θα είναι ποτέ ίδια».

ΠΗΓΗ