Εκκλησίες: Λειτουργία με πιστούς, μάσκες και αποστάσεις (εικόνες ...

Του Γιώργου Θεοχάρη

Ο μύθος των κλειστών εκκλησιών καταρρίπτεται.
Εδώ και κάποιο διάστημα οι εκκλησίες μας άνοιξαν.
Ο κόσμος αρχίζει πάλι να μετέχει στην Θεία Κοινωνία.

Οι ναοί, οι αρχιερείς, οι ιερείς, ο πιστός λαός τηρούν ευλαβικά τα μέτρα για την πανδημία.
Όλα αυτά τα οποία οι ιθύνοντες, επιστήμονες και κυβερνώντες, φοβούνταν και για τα οποία μας έκλεισαν τις εκκλησίες πασχαλιάτικα, δεν συνέβησαν.
Τα κρούσματα που φοβούνταν δεν ήλθαν.
Η Θεία Κοινωνία συνεχίζεται, αλλά ο κορωνοϊός δεν μεταδόθηκε.
Τα ΜΜΕ, που τόσο αήθη και πρωτοφανή πόλεμο είχαν εξαπολύσει κατά της Εκκλησίας, έχουν παύσει να ασχολούνται μαζί της.

Ποιοι πλέον απασχολούν την επικαιρότητα του κορωνοϊού;
Αυτοί που είναι και οι πραγματικοί κίνδυνοι διασποράς του: τα μπήτς-πάρτυ, τα πάρτυ της Μυκόνου, τα «κορωνο-πάρτυς» θα λέγαμε ακριβέστερα, τα μπαρ των νησιών και της Αθήνας, τα νυχτερινά μαγαζιά.
«Εκείνο που μας ανησυχεί και το οποίο θα φανεί τις επόμενες μέρες είναι αυτό που γίνεται στα νησιά, στα μπαρ. Αυτά μας ανησυχούν γιατί σε δυο εβδομάδες ενδεχομένως να δούμε ακόμη πιο άσχημα νούμερα από αυτά που βλέπουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

Ο κ. Μόσιαλος δηλώνει: «Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού».
Πές μας κ. Μόσιαλε, που τόσες φορές καταφέρθηκες κατά της Θείας Κοινωνίας, πού ειναι τα κρούσματα από την Θεία Κοινωνία;
Πού είναι η κυρία που δήλωνε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από το σάλιο με την Θεία Κοινωνία;
Πού είναι, κυρία μου, τα κρούσματα από την Θεία Κοινωνία μέσα σε δύο εβδομάδες ανοικτών εκκλησιών;
Πού είναι ο συγχρωτισμός στους ναούς, τον οποίο όλοι φοβούνταν;
Πού έχουμε αυξημένα κρούσματα; Πέρα από τις τουριστικές περιοχές, στην Ξάνθη, σε περιοχές που στην μεγάλη πλειονότητά τους κατοικούνται από μουσουλμάνους, στους ίδιους τους μουσουλμάνους και σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με μουσουλμάνους.

Τί δείχνουν όλα αυτά; Δεν θα το πάμε στο θαύμα, στην προστασία του Θεού και της Παναγίας και των αγίων, αφού όσοι δεν θέλουν, μπορεί να μη μας πιστεύσουν. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη.
Ας το δούμε καθαρά πραγματιστικά και στατιστικά: η πολιτική των κλειστών εκκλησιών δεν δικαιώθηκε. Αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι υπερβολική. Οι εκκλησίες μπορούσαν να μείνουν ανοικτές και να λειτουργήσουν με συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς κανέναν κίνδυνο. Άλλοι ήταν οι πραγματικοί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.
Η Εκκλησία απέδειξε ότι μπορεί να ελέγξει τον συγχρωτισμό και ότι διαθέτει κόσμο πειθαρχημένο, σκεπτόμενο, σοβαρό και λογικό.

Ο κύριος Πρωθυπουργός παίρνει μία μία τις εκκλησίες για να αλλάξει την εικόνα του ανθρώπου που μας έκλεισε τους ναούς.
Καλά κάνει, αλλά θα ήταν προτιμότερο η Κυβέρνηση να κάνει την αυτοκριτική της, να ομολογήσει το σφάλμα της απέναντι στην Εκκλησία και να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό που έκλεισε τους ναούς του, ενώ θα μπορούσε σίγουρα να λειτουργήσει μία άλλη λύση, χωρίς κίνδυνο για την δημόσια υγεία και χωρίς να διακοπεί η Θεία Λατρεία.

Αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος δεν ήταν οι ανοικτές εκκλησιές. Άλλοι ήταν οι πραγματικοί κίνδυνοι. Η Κυβέρνηση οφείλει μία συγνώμη στον πιστό λαό και στην Εκκλησία. Τελεία και παύλα.

πηγή: vimaorthodoxias