ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΡΤΑΣ: Υπογράψτε για να σωθεί η Αγία Σοφία

Η πλατφόρμα avaaz.org  ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία  ώστε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της καμπάνιας, «ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, κορυφαίο δημιούργημα της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, εγκαινιάσθηκε το 537 μ.Χ. και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Ακριβώς γι’ αυτό, από το 1985, η UNESCO έχει εντάξει την Αγία Σοφία στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», συνεχίζουν οι διοργανωτές της καμπάνιας και επισημαίνουν:

«Η αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, με τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως απειλεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, συνιστά ασέβεια απέναντι στην ιστορία και τη θρησκευτική ελευθερία και παραβιάζει τη σύμβαση της UNESCO (του 1972), την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία».

Όσοι υπογράψουν το κείμενο συμφωνούν με τους διοργανωτές, οι οποίοι καλούν:

α) την Τουρκία να σεβαστεί το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

β) την UNESCO να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη αλλαγή του status quo της Αγίας Σοφίας, διασφαλίζοντας ότι η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στη Σύμβαση του 1972, βάσει της οποίας η αλλαγή status ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προϋποθέτει απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO.

«Κανείς δεν δικαιούται να ακυρώσει 1483 χρόνιαΙστορίας», καταλήγουν.

Η καμπάνια είναι σε εξέλιξη ενώ αναμένεται μέχρι τις 15 Ιουλίου η απόφαση του ανωτάτου τουρκικού δικαστηρίου μετά την προσφυγή σωματείου που ζητά να κηρυχθεί πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ βάσει της οποίας ο ναός ανακηρύχθηκε μουσείο.

vimaorthodoxias