Γιατί ευλογούνται τα σταφύλια στην Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος –  GreekPress

Ευλογώντας τα σταφύλια κατά την εορτή της Μεταμόρφωσεως η Εκκλησία διαδηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι:

1) Πρώτον, η σωτηρια μας ειναι συνδεδεμενη με την υλη, γιατι αυτη πραγματοποιηθηκε δια της Σαρκωσεως του Θεου. Δεν περιφρονουμε την υλη και δεν λατρευουμε την υλη αλλα παραδεχόμαστε «τον της ύλης δημιουργόν», Αυτον που εγινε υλη και που μεσω της υλης κατεργαστηκε τη σωτηρια μας… «Δεν θα παυσω να σεβομαι την υλη που εγινε προξενος της σωτηριας μου»(Αγιος Ιωαννης Δαμασκηνος). Πίσω από τα όποια κτίσματα και καθε τι υλικο διακρίνουμε…. την ουσιοποιο και ζωοποιο ενέργεια του Δημιουργου. (Όλα τα κτίσματα μετέχουν της ενεργείας του Θεού, η οποία ανάλογα με τα αποτελεσματα της εχει διάφορα ονόματα. Ετσι «Αλλα μεν μετέχουν μόνο της ουσιοποιού θείας ενεργείας, όχι όμως και της ζωοποιού, αλλα μετέχουν μεν της ζωοποιού, στερούνται όμως της σοφοποιού θείας δυνάμεως, της οποίας μετέχουν τα λογικά οντα.Τέλος μόνο οι αγγελοι και οι αγιοι μετέχουν και της θεοποιού ενεργείας και χάριτος του Θεού» ( Παλαμικά, Μαντζαρίδης, 45 )

2) Δεύτερον, η Εκκλησια ευλογωντας τα σταφυλια δηλωνει οτι, προσβλέπει στον Δημιουργό και κτιστη των απαντων και τον ευχαριστει και ελπιζει… Ο άνθρωπος,προσκομίζοντας για ευλο-γία τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων του, αναθέτει ουσιαστικά την ελπίδα της επιβίωσής του στον Θεό, και του ζητά ευλαβικά να συνεργήσει, για να επιτύχει η σοδειά, από την οποία εξαρτάται και η επιβίωση του…. αλλά και η Εκκλησια στην πιο κατάλληλη εορτή, της ανανέωσης και της ελπίδας, ευλογεί τον κόσμο και τις απαρχές του, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η ανανέωση αρχίζει από το Θεό, περνά μέσα από τη φύση και καταλήγει στη σωτηρία του ανθρώπου.

Με τη Μεταμόρφωση του Κυρίου φωτίζεται και δοξάζεται ολόκληρος ο κόσμος.Η κτίση φαιδρύνεται και αποκτά τη λαμπρότητα που είχε κατά το χρόνο της δημιουργίας, και γι᾿ αυτό αναφέρεται προς το Δημιουργό της και τον ευχαριστεί.(Ευλογια των σταφυλιων – αντιπροσωπευτικων
απαρχων του κοσμου). Η μεταμορφωση του ανθρωπου δεν ειναι δυνατη χωρις τον αγιασμο και την μεταμορφωση των υλικων στοιχειων εκεινων που αποτελουν την βασικη διατροφη του(ψωμι και κρασι) – επιβιωση του:

-το κρασί από τα σταφύλια για τη μετάληψη του Αίματος του Χριστού,
-το σιτάρι για το Πρόσφορο,
-το λάδι για το Χρίσμα, για το Ευχέλαιο και τα Καντήλια κ.λ.π.

Μεσα απο αυτά τα υλικά στοιχεία, μεσα απο την υλη, οι Χριστιανοί μετέχουν των θείων ενεργειών, που την έχουν παράξει.

– Εκτός τούτων, η ευλογία των σταφυλιών τονίζει και την ανάγκη συνεχούς πνευματικής καρποφορίας και μεταμορφωτικής πορείας του ανθρώπου…

πηγή: osiosioakim