Ά. Πορφύριος: «Έτσι να εξομολογείσαι! Δε φτάνει αυτό που κάνεις!» | Πως θα  καταλάβω ότι συγχωρέθηκα; - YouTube

Άγιος Πορφύριος: «Δεν φτάνει αυτό που κάνεις. Εξομολόγηση δεν είναι μόνο να πηγαίνεις στον πνευματικό και να λες τις αμαρτίες σου. Εξομολόγηση είναι, να μετανοείς καλά πρώτα πριν πας.

Να σηκώνεσαι το πρωϊ και αφού κάνεις την προσευχή που κάνεις, τον κανόνα σου, είτε διαβάζοντας όρθρο, είτε με κομποσχοίνι.., να λες μετά στον Χριστό τις αμαρτίες σου, απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους που έβλαψες και να ζητάς συγχώρεση.»

-Πως θα καταλάβω ότι συγχωρέθηκα;, ρώτησα.

«Δε λέει ο απόστολος Παύλος, ότι καρπός του πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η πίστη; Αυτά αν νιώθεις όταν μετανοείς, Πήρες σε πρώτη δόση την άφεση των αμαρτιών και την αιώνια ζωή. Δηλαδή, θα συγχωρείσαι και θα αισθάνεσαι την παρουσία του Θεού μέσα σου. Δεν σταματάμε όμως εδώ! Έως εδώ είπαμε »Αφες ήμΐν τα όφειλήματα ημών», ο Χριστός όμως μας ζητά να λέμε και »ώς και ήμεϊς άφίεμεν τοϊς οφειλέταις ημών», έτσι δεν είναι; Μάλιστα λέει, αν δεν συγχωρέσουμε από καρδίας αυτούς που μας έβλαψαν, ούτε ο Χριστός θα μας συγχωρέσει. Πρώτα λοιπόν θα μετανοείς για τις αμαρτίες σου και μετά, μόλις λαμβάνεις την άφεση νιώθοντας την ειρήνη του Αγίου Πνεύματος, τότε θα συγχωρείς και εσύ τους άλλους.(Περίσσοτερα στο βίντεο)

*****

Απόσπασμα από την εισήγηση του κ. Ανδρέα Χριστοφόρου, πτυχιούχου νομικής, στην Ημερίδα: «Τὸ μεγαλεῖο τῆς Μετανοίας στὴ ζωὴ τοῦ ἀνθρώπου» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής και άλλων σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Απόσπασμα από την Ημερίδα με θέμα: «Τὸ μεγαλεῖο τῆς Μετανοίας στὴ ζωὴ τοῦ ἀνθρώπου», η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής και άλλων σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την Ημερίδα και μετά από τον χαιρετισμό και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, και την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, διακεκριμένοι ομιλητές, κληρικοί και λαϊκοί αναφέρθηκαν με τις εισηγήσεις τους στο εν λόγω σημαντικό θέμα.

Πηγή αναδημοσίευσης οπτικοακουστικού υλικού: Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ • Υπέρ πίστεως & πατρίδος