Κεκλεισμένων των θυρών τιμάται ο Άγιος Ανδρέας – Το μήνυμα του Μητρ. Πατρών κρατώντας στα χέρια την Τιμία Κάρα

«Θα διερωτηθεί κάποιος, που είναι ο λαός και οι άρχοντες;» τονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμα του στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα και αναφέρει: «Είναι καυτή και οδυνηρή η ερώτηση αλλά και η απάντηση είναι τόσο βαθιά και ειλικρινής».

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαστε όλοι εδώ, βρισκόμαστε εδώ στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Κλείνουμε τα μάτια μας και βλέπουμε με της ψυχής τα όμματα όλους εσάς. Είναι όλοι εδώ μαζί με τον Επίσκοπο και προσκυνούν.  Είναι πνευματική η προσκύνηση σήμερα, είναι ουσιαστική. Καθώς θα έχουμε μπροστά μας και κατακλεισμένους στην καρδιά μας σας ασπαζόμαστε και σας απευθύνουμε το κήρυγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου μέσα σε δύο λέξεις «Αδερφοί μου, ευρήκαμε τον Μεσσία». 

Να θυμίσουμε ότι η παρουσία της αστυνομίας, έξω από τον Ιερό ναό, είναι έντονη από χθες, σύμφωνα με τον  επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ και στον απόηχο της σύσκεψης που έγινε στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επεξηγεί με βάση τους Πατέρες της Εκκλησίας την φράση του Αγίου Ανδρέα και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν λέγει ο Απόστολος Ανδρέας Ευρήκαμε Μεσσία αλλά Ευρήκαμε τον Μεσσία αφού βρήκαμε εκείνον που κήρυξαν οι Απόστολοι με πρώτο τον Πρωτόκλητο Άγιο Ανδρέα, τον Μεσσία μας Ιησού Χριστό ο οποίος δεν είναι ένας απλός άνθρωπος αλλά ο ίδιος ο Θεός».

Έπειτα σημειώνει: «Στις τόσο δύσκολες μέρες που περνάμε έχουμε παράκλητο και παρήγορο τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα και τον παρακαλούμε να μετατρέψει σε χαρά τις δυσκολίες. Πιστεύομε ότι ο Άγιος Ανδρέας θα μεταφέρει τα δάκρυα μας στο θρόνο του κυρίου και τις προσευχές μας και τις παρακλήσεις μας όλου του λαού όχι μόνο των πατέρων ώστε ο Κύριος ο Θεός να ελεήσει».

Ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του Αγίου Ανδρέα και τόνισε την συμβολή του Αγίου στην ίδρυση της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως αναφερόμενος στη Θρονική Εορτή που εορτάζεται σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ ευχήθηκε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την μεγάλη εορτή του Πατριαρχείου ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και παρακάλεσε όλους τους Αρχιερείς και Ιερείς να προσεύχονται για την Εκκλησία των Πατρών ενώ τόνισε ότι «Ειδικά σήμερα εορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα με έναν παράδοξο τρόπο».

Ακόμα αναφέρθηκε στην Κύπρο όπου βρέθηκε ο Άγιος Ανδρέας και την Κατεχόμενη Καρπασία όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και ευχήθηκε να ελευθερωθούν τα εδάφη εκεί. Ενώ τέλος απηύθυνε ικεσία για όσους νοσούν από τον κορωνοϊό ώστε να εξέλθουν υγιείς ενώ στάθηκε στις υπηρεσίες του ιατρικού προσωπικού και προσευχήθηκε για αυτούς.

Στο τέλος του κηρύγματος λιτανεύθηκε η Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέα.

Μετά τη λιτάνευση της Αγίας Κάρας στο εσωτερικό του ναού, ο Mητροπολίτης βγήκε στην πόρτα του ναού και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κρατώντας την Αγία Κάρα του Αγίου Ανδρέα στα χέρια μου και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούμε να τα τηρεί ο κάθε άνθρωπος, ευχόμεθα στους αδελφούς μας Πατρινούς, στους όπου γης αδελφούς μας Έλληνες ορθοδόξους χριστιανούς  και σε όλο τον κόσμο, χρόνια πολλά, ευλογημένα και άγια.  Και δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα ο Κύριος μας να ελεήσει όλους μας, όλον τον κόσμο και συντόμως να οδηγήσει όλους μας  εις την έξοδο από αυτή την δοκιμασία. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, με προσευχή, με υπομονή, με ταπείνωση, με μετάνοια και με ενότητα μεταξύ μας».

Περιμετρικά του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται από χθες το βράδυ αστυνομικοί, ώστε να μην επιτρέψουν σε κανέναν την προσέγγιση στο ναό, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Αστυνομία στην πόλη της Πάτρας, με σκοπό την τήρηση των μέτρων.

πηγή: orthodoxianewsagency