Οι κρυφές αμαρτίες

«Ο καθένας μπαίνει σε πειρασμό από τη δική του επιθυμία που τον ξελογιάζει και τον ρίχνει στην παγίδα. Κατόπιν η επιθυμία, αφού συλλάβει, γεννά την αμαρτία. Κι όταν η αμαρτία διαπραχθεί πια, γεννάει το θάνατο» (Ιάκωβος 1:14-15)

Έλληνες επιστήμονες χρησιμοποιώντας εξελιγμένη δορυφορική τεχνολογία διαπίστωσαν πως υπάρχει ένα άγνωστο ρήγμα στην περιοχή της Πάτρας, που κινείται…αθόρυβα, ήδη από τη δεκαετία του ’90. Είναι ρήγμα ενεργό, που το 1989 δραστηριοποιήθηκε προκαλώντας σεισμό 4,8 της κλίμακας ρίχτερ με πολλές ζημιές. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα το ρήγμα εξακολουθεί να κινείται ανεπαίσθητα και αθόρυβα από τα ανατολικά στα δυτικά για να καταλήξει στη θάλασσα, προκαλώντας εδαφική παραμόρφωση στην πόλη. Παρόμοια είναι και η αμαρτία όταν τη φιλοξενούμε και την καλλιεργούμε στη ζωή μας. Ένα αθόρυβο, ανεπαίσθητο ρήγμα. Προκαλεί παραμορφώσεις στην οικογένεια και σε κάθε άλλο τομέα της ζωής και όλοι αναζητούμε αιτίες, ενώ η αιτία υπάρχει αλλά δε φαίνεται, είναι το αθόρυβο, ανεπαίσθητο ρήγμα της σχέσης μας με το Θεό που δημιουργείται από την αμαρτία.

Ας ζητήσουμε από το Θεό να μας δείξει που είναι το δικό μας ρήγμα στη ζωή μας…
(Χ.Ι.ΝΤ.)

«Ποιος μπορεί να διαγνώσει τα δικά του αμαρτήματα; Καθάρισέ με από τις κρυφές αμαρτίες» (Ψαλμ. 19:12)

Ένα μεγάλο δέντρο σωριάστηκε στο έδαφος ύστερα από μια θύελλα. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ο αέρας δεν ήταν ο μόνος λόγος της πτώσης του. Το δέντρο είχε αποδυναμωθεί από εσωτερική αρρώστια. Όταν ακόμα ήταν δενδρύλλιο, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που ήταν κι αυτός τότε μικρό παιδί, θυμήθηκε πως μ’ ένα τσεκούρι είχε χτυπήσει τον κορμό κι αφαίρεσε αρκετά κομμάτια από τον φλοιό του. Το νερό που έμπαινε από τις σχισμές μετέφερε και την ασθένεια που χτύπησε το δέντρο και το έφθειρε εσωτερικά. Έτσι, ενώ φαινομενικά αναπτυσσόταν, η κρυφή αρρώστια το έτρωγε από μέσα, ώσπου σ’ ένα δυνατό φύσημα του ανέμου, σωριάστηκε κάτω.

Πολλοί χριστιανοί επιτρέπουν σχισμές στην πνευματική τους ζωή, που μπορεί να προκαλέσουν πτώση, όπως μια κακή συνήθεια που παραμένει ή κάποια μικρή αμαρτία που σκεπάζουμε. Ας εξετάζουμε ειλικρινά τους εαυτούς μας στο φως του Λόγου του Θεού. Ας μην αμελούμε την προσευχή, την ατομική μελέτη και την κοινωνία με τους αδελφούς. Είναι μέτρα προληπτικά ενάντια στις θύελλες.

Εκδόσεις «Ο Λόγος»

πηγή: sostis.gr