Προσευχήθηκαν γονατιστοί στον Άγιο Σπυρίδωνα – Κερκύρας Νεκτάριος: «Να επανακάμψουμε πνευματικά κοινωνία, κλήρος και λαός»

Με Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, εορτάστηκε κεκλεισμένων των θυρών σε κλίμα χαρμολύπης η μνήμη του προστάτου του τόπου, Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού, το πρωί του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2020

Ο εορτασμός του πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα, φέτος, υπήρξε πρωτοφανής, καθώς τα μέτρα, που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, δεν επιτρέπουν την παρουσία πιστών στους ναούς. Όπως του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα και του Αγίου Νικολάου στον Βόλο, έτσι και σήμερα στην Κέρκυρα, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε υπό το βλέμμα της αστυνομίας, που βρισκόταν πέριξ του ναού.

Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ η ακολουθία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως imcorfu.gr, από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Απευθυνόμενος σε όσους παρακολουθούσαν την ακολουθία ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι «ο Άγιος Σπυρίδωνα εργάστηκε στον αμπελώνα του Κυρίου για να δώσει το πνευματικό μήνυμα της σωτηρίας του Χριστού στην οικουμένη».

«Τα κλήματα του αμπελώνος, που είμαστε όλοι εμείς, έχουμε αρρωστήσει πνευματικά. Θεωρούμε ότι ανήκουμε στον αμπελώνα, όμως έχουμε εκβληθεί από μόνο μας έξω. Όταν σκεπτόμαστε ότι το νόημα της ζωής μας βρίσκεται στις ηδονές και τα επιτεύγματα της εποχής, τότε είμαστε ουσιαστικά εκτός του αμπελώνος. Όταν πιστεύουμε στην νέα τάξη πραγμάτων, δηλαδή στην επιστήμη και τα επιτεύγματα, αρνούμενοι το καθ’ ομοίωσιν του ανθρώπου, τότε πάσχουμε. Από την μία μπορεί να διευκολυνόμεθα με τις προσφορές της εποχής μας, αλλά ζημιωνόμαστε πνευματικά.

Τώρα θα αλλάξουμε τον δρόμο και την πορεία της ζωής μας; Είναι απατηλή η αμαρτία και μας εξαπατά εύκολα. Όσο πιστεύουμε σε μία ευτυχία που δεν μας εξυψώνει ηθικά και πνευματικά, όταν δεν νιώθουμε ότι απεμπολούμε την αγάπη του Θεού και την πνευματική ζωή. Αντί να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, παγιδευόμαστε στις προσφορές των παθών και της εκκοσμίκευσης. Αντί να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, έχουμε ανεχτεί και υποκύψει στον κατεξουσιασμό και την δουλικότητα του ανθρώπου.

Ενώπιόν μας βρίσκεται ο Άγιος Σπυρίδων. Πώς τον εορτάζουμε σήμερα; Μόνοι, μονώτατοι να τον ικετεύουμε υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων. Όμως ελπίζουμε στην επιστροφή όλων και τον παρακαλούμε για την επανάκαμψη! Αλλά κι εμείς ως εργάτες του αμπελώνος αστοχήσαμε στην πορεία της διακονίας μας, φανήκαμε ελλειμματικοί και δεν φροντίσαμε όπως θα έπρεπε τα κλήματα του Θεού. Κι εμείς, με τις πρεσβείες του Αγίου, θα πρέπει να φανούμε πιο δυνατοί, ώστε να στηρίξουμε αληθινά τα κλήματα να ξαναγίνουν υγιή πνευματικά!»

Ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες και όσους εορτάζουν, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και απανταχού της γης!

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε δέηση γονυκλινής στο ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος τόσο υπέρ υγείας όσων νοσούν από τον κορωνοϊό όσο και υπέρ αναπαύσεως όσων κοιμήθηκαν από την φοβερή ασθένεια.

Σε κλίμα χαρμολύπης ο Πανηγυρικός Εσπερινός 

Αρχιερατικός Εσπερινός κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε χθες στο ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης του Αγίου, η οποία φέτος γιορτάζεται σε κλίμα χαρμολύπης.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ η ακολουθία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως imcorfu.gr καθώς και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Λαρίσης και Τυρνάβου και τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως Κερκύρας.

Απευθυνόμενος σε όσους παρακολουθούσαν την ακολουθία από και από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και μέσω Διαδικτύου και προς τος ακροατές ο Μητροπολίτης Κερκύρας στάθηκε στον θεϊκό νου του Αγίου Σπυρίδωνος, στο ότι αξιοποίησε το κατ’ εικόνα Θεού και κράτησε τον νου του προσηλωμένο στον Θεό. Οι άνθρωποι σήμερα έχουμε διασπαστεί. Έχουμε παραδοθεί στον εγωκεντρισμό. Ολιγοπιστούμε. Αρνούμαστε τον νου που οδηγεί στον Θεό, ακολουθώντας τον ορθολογισμό. Κι έτσι φτάσαμε να μην μπορούμε να τιμήσουμε τον Άγιο παρόντες στον ναό του. Μάλιστα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κακία των ανθρώπων, που πολλές φορές καταδίδουν όσους συνανθρώπους τους θέλουν να προσκυνήσουν τον Άγιο.

Νους πράος ο νους του Αγίου Σπυρίδωνος. Νους ταπεινός που έρχεται να συναντήσει έναν λαό που επαίρεται για τα επιτεύγματα του, για το ότι μπορεί να ζήσει χωρίς Θεό και τώρα ζούμε τα επίχειρα αυτής της πραγματικότητας να ζούμε χωρίς Θεό.

Νους ακέραιος ο νους του Αγίου Σπυρίδωνος. Νους που αναζητεί το θέλημα του Θεού. Νους που γνωρίζει την αλήθεια. Νους που γνωρίζει τον προσανατολισμό της ζωής. Γι’ αυτό όποιος τον ακολούθησε και τον ακολουθεί βρίσκει την οδό της σωτηρίας!

Πού είναι σήμερα όλοι αυτοί οι ευεργετηθέντες από τον Άγιο, σπουδαίοι, αλλά και καθημερινοί; Ποὺ είναι αυτοί που ευεργετήθηκαν από την Εκκλησία; Η πνευματική κρίση ξέσπασε σε κρίση υγείας και σε κρίση οικονομίας, όντας αγνώμονες απέναντι στον Θεό. Και η αχαριστία θα είναι αιώνια πληγή σε όσους δεν χαρακτηρίζονται από τον νου του Αγίου Σπυρίδωνος!

Ο κ. Νεκτάριος έκλεισε τον λόγο του στρεφόμενος προς το ιερό σκήνωμα του Αγίου που ατενίζει αυτές τις ημέρες έναν άδειο ναό: «Σήμερα γιορτάζουμε τον Άγιο Σπυρίδωνα μόνοι, μονώτατοι! Όμως, Άγιε Σπυρίδωνα, μην κρατήσεις την αμαρτία, την αγνωμοσύνη, την αδιαφορία την απόσταση των ανθρώπων από την αλήθεια! Προσεύχου για μας! Όπως βοήθησες, συνέχισε να βοηθάς, την Κέρκυρα, την Ελλάδα, το Γένος, όλη την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τον πόνο και την λύπη, αλλά και να ξαναβρούμε πίστη και ευγνωμοσύνη στον Θεό και στους Αγίους μας!».

πηγή: orthodoxianewsagency