τραχανάς

Ο μοναστηριακός τραχανάς με μανιτάρια είναι μια απλή και γευστική συνταγή, εξαιρετική τόσο μεσημεριανό, όσο και για ένα ελαφρύ βραδινό. 

Ένα σούπερ δυναμωτικό  πιάτο, υψηλής διατροφικής αξίας, με λίγες θερμίδες και υπέροχη γεύση! Ο τραχανάς είναι μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, ενώ η καροτονοειδής λουτεΐνη που περιέχει βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών και της καρδιάς. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά. Τα φρέσκα μανιτάρια απογειώνουν το πιάτο, ενώ συνεισφέρουν και αυτά στην  πολύτιμη πρωτεΐνη.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

• 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
• 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αγιορείτικο ελαιόλαδο
• 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ξινό τραχανά μοναστηριακό
• 6 φλιτζάνια νερό (προαιρετικά με διαλυμένο ζωμό κότας ή λαχανικών)
• αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον: 

Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με προσοχή στη φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή και μαυρίσει το σκόρδο.
Ρίχνετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει τον τραχανά.

Προσθέτετε αλατοπίπερο και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 με 12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει ή σβολιάσει.

Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Πηγή: mountathos-eshop

ΠΗΓΗ