Τι θα λέγατε, αν παρασκευάσετε μόνοι σας αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι, που είναι υπέροχο σνακ και να γλυτώσετε από τα χημικά και τα συντηρητικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανικές μονάδες για την αποξήρανσή τους;

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα αποξηραμένα φρούτα όπως και τα φρούτα στην φυσική τους κατάσταση αποτελούν θρεπτικό γεύμα, είναι εύκολα στην μεταφορά, είναι άμεσο κολατσιό και φυσικά μια υγιεινή λιχουδιά που μπορεί να σας κόψει τη λιγούρα για γλυκό αλλά και για φαγητό.

Από τους αρχαίους χρόνους γνωρίζουμε πως αποξήραιναν φρούτα και καρπούς διάφορους για να μπορούν να τους αποθηκεύσουν αλλά και για να τους μεταφέρουν. Η Ελλάδα έκανε εξαγωγή αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα και σταφίδα από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου αλλά και από προγενέστερους χρόνους.

Θεωρούνταν μέρος της καθημερινής διατροφής, έδιναν ενέργεια και ευεξία, ενώ βρίσκονταν στις αποσκευές των αθλητών αλλά και των στρατιωτών σαν βασική τροφή.

Οι μοναχοί και οι ασκητές της Ορθοδοξίας μας συχνά τρέφονται μόνο με αποξηραμένα φρούτα, είναι δε σούπερ τροφή για την καθημερινή μας διατροφή και στην σημερινή εποχή.

Τα πορτοκάλια και τα μήλα είναι άφθονα αυτή την εποχή ενώ την άνοιξη θα δούμε να προσφέρονται τα βερίκοκα, τα κεράσια και οι μπανάνες, ενώ το καλοκαιράκι θα ακολουθήσουν τα σύκα, τα σταφύλια και τα δαμάσκηνα.

Η ξήρανση σαν μέθοδος συντήρησης για τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά, επιφέρει απώλεια της βιταμίνης C, ενώ παραμένουν άλλες βιταμίνες όπως Α, Β και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, η θερμιδική αξία και οι φυτικές ίνες.

Πως γίνεται η ξήρανση στο σπίτι στον φούρνο της κουζίνας:

Χρειαζόσαστε μια σχάρα, για την τοποθέτηση των προιόντων, αραιή ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας παντού.

Στη συνέχεια τα βουτάτε για λίγα λεπτά στο νερόξυδο ή νερό με χυμό λεμονιού.

Βράζετε νερό και βουτάτε σε αυτό τα φρούτα ή τα λαχανικά σας για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό και κατόπιν πολύ γρήγορα σε κρύο νερό, τα βγάζετε με ένα σουρωτήρι, τα στραγγίζετε καλά και τα στεγνώνετε σε απορροφητική πετσέτα.

Τοποθετείτε τα φρούτα ή τα λαχανικά της αρεσκείας σας στην σκάρα σε μια στρώση και τα βάζετε στον φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου με την πόρτα του ελαφρώς ανοικτή ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί, αναποδογυρίζετε τα φρούτα επάνω στη σχάρα κάθε 3-4 ώρες.

Είναι έτοιμα όταν είναι ελαστικά και ευλύγιστα, όταν δεν μένει υγρασία στο χέρι σας όταν τα κόβετε.

Για να συντηρήσετε τα χειροποίητα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά σας, θα τα βάλετε μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία, κατά προτίμηση σκουρόχρωμα και τα διατηρείτε σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος.

Τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά επανέρχονται στη φυσική τους κατάσταση αν τα τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με βραστό νερό και τα αφήσετε να μουλιάσουν αρκετή ώρα, μέχρι να ενυδατωθούν και να γίνουν τρυφερά.

Τα αποξηραμένα φρούτα καταναλώνονται όλο τον χρόνο αποξηραμένα ωμά ή μουλιασμένα στο νερό, είναι ωραία μέσα σε γλυκά και σαν βάση για γλυκές πίτες, τα αποξηραμένα λαχανικά μαγειρεύονται όλο το χρόνο και έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα!

emvolos.gr

thesecretrealtruth