Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στον ιερό καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ η ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου.

Μετά την πανηγυρική τελετή ο Πατριάρχης απηύθυνε τον λόγο του προς τους παρισταμένους, στον οποίο επικεντρώθηκε ιδίως στη σημασία του Κοσσυφοπεδίου για τη ζωή της Σερβικής Εκκλησίας και του λαού:

«Στις προσευχές μου προτεραιότητα θα έχουν οι ορθόδοξοι Σέρβοι του πολυβασανισμένου Κοσσυφοπεδίου, οι οποίο ευρίσκονται σε αδιάκοπη σχέση με τον λαό μας και στη Δημοκρατία της Σερβίας, και με τον ευσεβή λαό μας στη Σερβική Δημοκρατία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και σε όλες τις άλλες περιοχές, όπου κατοικεί ο λαός μας.

Το κύριο μέλημά μου προσωπικά, αλλά και της Εκκλησίας μας είναι το πολυβασανισμένο Κοσσυφοπέδιο, η δική μας Ιερουσαλήμ, όπως έλεγε και ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος».

«Το Κοσσυφοπέδιο για τους Σέρβους δεν είναι ένας απλός μύθος», υπογράμμισε ο Πατριάρχης και συνέχισε: «για μας το Κοσσυφοπέδιο είναι η διαθήκη, και αυτή η διαθήκη του Κοσσυφοπεδίου συνδέεται με την Καινή Διαθήκη, της οποίας τα θεμέλια είναι η αγιότητα. Γι᾽αυτό το Κοσσυφοπέδιο για εμάς είναι νήμα, ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με το πνευματικό και ιστορικό λίκνο μας, με την ουσία της ταυτότητάς μας. Εμείς είμαστε μέρος του Κοσσυφοπεδίου και το Κοσσυφοπέδιο είναι μέσα μας, είναι μέσα στα ιερά μας προσκυνήματα, τον κυριλλικό αλφάβητο και τη διαθήκη του Κοσσυφοπεδίου. ‘’Το Κοσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας’’, τραγουδά ή σημερινή νέα γενιά. Η καρδιά, σύμφωνα με τους αγίους πατέρες είναι όργανο της ζωής και της αγάπης. Έτσι και στο δικό μας Κοσσυφοπέδιο υπάρχει θέση για όλους».

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι και ο ίδιος έδωσε τις μοναχικές του υποσχέσεις ακριβώς στο Κοσσυφοπέδιο, στην Ιερά Μονή Βισόκι Ντετσάνι, όπου εκάρη μοναχός.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστοφ

Pravoslavie.ru

2/22/2021