
Ο σημερινός άνθρωπος που ζει και κινείται μέσα στα σύνορα του σύγχρονου κόσμου έχει αναπτύξει εργαλεία και δεξιότητες που του επιτρέπουν να κινείται και να δρα εντός αυτών των συνόρων. Δεξιότητες οι οποίες του επιτρέπουν να διαβιώνει-επιβιώνει.
Αν για κάποιο λόγο αναγκαστεί να βγει έξω από αυτά τα σύνορα, είτε σε επίπεδο πραγματικό, χιλιομετρικό, είτε σε επίπεδο αλλαγής τρόπου της διαχείρισης της ζωής κάτι που μπορεί να συμβεί και εντός των συνόρων, είτε ηθελημένα είτε όχι, άραγε πως θα ήταν τα πράγματα τότε γι’ αυτόν;..
Θα μπορούσε να ανταποκριθεί χωρίς τα μέσα του σύγχρονου κόσμου του;
Υποθετικό-φανταστικό σενάριο…
Αν σε αφήσουν σε μια ερημιά κάπου στην φύση χωρίς κινητό, χωρίς τίποτα και σου πουν ότι θα έρθουν να σε πάρουν σε μια εβδομάδα… θα τα καταφέρεις;… θα σε βρούνε όταν έρθουν;… αυτή είναι μια ακραία εκδοχή βέβαια… υπάρχουν και πιο ήπιες, που όμως σε πολλούς(ες) φαίνονται ακραίες… όπως λόγου χάρη να πας να ζήσεις σε ένα απομακρυσμένο χωριό χωρίς τά μέσα της πόλης… πως το βλέπεις;…
Κι εδώ ακούς σαν απάντηση όλα εκείνα τα θετικά σχόλια για κάτι τέτοιο, με την ύπαρξη όμως μέσα τους εκείνου του «αλλά»…
- θα ήταν ιδανικό αλλά…
- πόσο θα το ‘θελα αλλά…
- έτσι μού ‘ρχεται να τα βροντήξω και να πάρω τα βουνά αλλά, κ.λπ. κ.λπ…
Και περνώντας τα χρόνια πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο να γίνουμε… φαντάσματα.
Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις πως έρχονται στην ζωή τα πράγματα, ή πως τα «φέρνουν» θα ήταν φρόνιμο και καλό να έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου λίγη γνώση από αυτές τις χαμένες δεξιότητες, που για τον λίγο πιο παλιό άνθρωπο από εμάς. αποτελούσαν προϋπόθεση απαραίτητη στην ζωή… κι ας μην χρειαστούν ποτέ.
Για παράδειγμα να έχεις την ικανότητα να παράγεις τροφή καλλιεργώντας την, δηλαδή να είσαι ο «μπάρμπα Στάθης» του εαυτού σου και στην συνέχεια να μπορείς να την διατηρήσεις… ίσως και χωρίς το τουρμπάτο ψυγείο ή το τελευταίο μοντέλο καταψύκτη ενεργειακής κλάσης Α με καμιά πενηνταριά + δίπλα του.
– Να έχεις την ικανότητα να αναπαράγεις, να συλλέγεις και να διατηρείς σπόρους για τις καλλιέργειές σου.
– Να έχεις την ικανότητα να συντηρήσεις ένα οικόσιτο ζώο, εννοώ μια κότα ή ένα αρνάκι, που αν το κάνεις με τον ίδιο ζήλο που συντηρούσες τον γατούλη σου στο διαμέρισμα της πόλης, σου εγγυώμαι ότι θα έχεις την «ΔΕΛΤΑ Ή ΤΗΝ ΔΩΔΏΝΗ» στο σπίτι σου.
– Να μπορείς να ξεχωρίζεις τα άγρια χόρτα στην φύση καθώς και τα πάμπολλα βότανα και να έχεις μια στοιχειώδη γνώση γι αυτά, τα οποία έχουν κάνει θαύματα σε πολλούς.
Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας (Φωτογραφίες)
– Να μπορείς να προσανατολίζεσαι χωρίς GPS, να προβλέπεις τον καιρό χωρίς εφαρμογή κατεβασμένη στο κινητό γιατί μάλλον δεν θα ‘χεις, να αρχίσεις να έχεις διπλωματικές σχέσεις με την φωτιά.. ναι την φωτιά…δεν ειν’ κακό… και τα παρελκόμενά της γιατί είναι πολύ πιθανόν να αντικαταστήσεις την μουράτη ηλεκτρική κουζίνα σου, εντοιχισμένη η όχι με μια ξυλόσομπα… άσε που μπορεί να μάθεις τι είναι ο πριόβολος και η ίσκα!
Πολλά από τα παραπάνω μπορείς να τα αποκτήσεις ζώντας κοντά σε φύση, βασικά έχει όλα όσα χρειάζεσαι και δεν θέλει και λεφτά.
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου, αλλά αν το καλοσκεφτείς μπορείς να κάνεις μια καλή ζωή στηριζόμενος στα δικά σου χέρια και όχι εξαρτώμενος από άλλους… και πολλές άλλες ξεχασμένες και υποτιμημένες δεξιότητες που …αχρείαστες να ‘ναι…
Ξέρεις….πολλές φορές δεν χρειάζεται να μάθεις ότι πεθαίνεις… για να αρχίσεις να ζείς.
Κείμενο από: Δημήτρης Τσαγκας
ΒΙΒΛΙΟ «Οδηγός Κηπουρικής για όλους»: >> ΕΔΩ