Αγία Λαύρα: Όταν άναψε η σπίθα της Επανάστασης – Κατάνυξη και δέος στην αναπαράσταση υπό το φως των κεριών και εν μέσω χιονιά

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα, όπου μετά από 200 χρόνια τελέσθηκε η αναπαράσταση της τελετής ορκωμοσίας των αγωνιστών του ’21.

Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερες αφού μέσα στην πανδημία δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν πολίτες παρά μόνο οι συμμετέχοντες ενώ η κάλυψη από το Πρακτορείο Ορθοδοξία και την Πεμπτουσία αναμεταδώθηκε από όλα τα τοπικά και εθνικά μέσα κάνοντας χιλιάδες κόσμου να βιώσει την σημαντική αυτή στιγμή μέσα από τους δέκτες της τηλεόρασης και το διαδίκτυο.

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί τις σημαντικότερες στιγμές από την τελετή που έκανε τους Έλληνες να δακρύσουν:

ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΔΕΟΣ

Οι φετινοί εορτασμοί σε τίποτα δεν θυμίζουν παλαιότερες εποχές, όπου χιλιάδες κόσμου επισκέπτονταν την ιστορική μονή και τα Καλάβρυτα για να τιμήσουν τόσο την επέτειο, όσο και την μνήμη του Οσίου Αλεξίου. Η απουσία του κόσμου, το τσουχτερό κρύο, αλλά και το ορόσημο της συμπλήρωσης των 200 ετών έδρασαν καταλυτικά δημιουργώντας ένα κατανυκτικό σκηνικό κατά τη διάρκεια της τελευτής. Όλα ήταν, όπως τότε 200 χρόνια πριν, όταν άναβε η σπίθα της επανάστασης.

Υπό το φως των κεριών, χωρίς οχλοβοή οι εικόνες έμοιαζαν σαν να ξεπηδούν από το 1821…

Η αναπαράσταση φέτος ήταν πιστή. Την ώρα που γινόταν η τελετή ορκωμοσίας ο Ηγούμενος της Μονής έψαλλε τον πανηγυρικό εσπερινό για τον Όσιο Αλέξιο, τον άνθρωπο του Θεού.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΤΟΕΙΣΕ Η ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ

Από την προηγούμενη ημέρα η μόνη Αγίας Λαύρας και τα Καλάβρυτα ήταν αναστατωμένα. Για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια ετοιμάζονταν να ξαναζήσουν τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης. Το βράδυ της 15ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η κεντρική πρόβα. Το χιόνι,  ακόμα και η χιονοθύελλα, που εκδηλώθηκε κάποια στιγμή, όπως και το τσουχτερό κρύο δεν τρόμαξε τη θεατρική ομάδα Καλαβρύτων αντίθετα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί πείσμωσαν ακόμη περισσότερο.
Με γνώμονα την ασφάλεια για την πανδημία το πρωινό της μεγάλης πρεμιέρας έγινε ραπίντ τεστ σε ούλους τους συμμετέχοντες και από νωρίς το μεσημέρι η Αγία Λαύρα ετοιμάστηκε να ξαναζήσει το άρωμα των πρώτων στιγμών του ξεσηκωμού.

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την τελετή

Αποστολή Καλάβρυτα: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

πηγή: orthodoxianewsagency