Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ομιλία Γέροντος Γαβριήλ στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, την 25/3/2021)

… «Όμως για δέστε, ταπεινά και απλά, πως τα ‘φερε ο Θεός και σήμερα παντού, σε όλο τον Κόσμο, υπάρχουν τα χρώματα της Γαλανόλευκης και ο Σταυρός, ο οποίος είναι το Σύμβολο της Νίκης «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» είπε ο ίδιος ο Θεός στο Μέγα Κωνσταντίνο.

Μ’ αυτό το Σύμβολο νικούμε ορατούς και αοράτους εχθρούς.

Ο Άγιος Δαυίδ, ο κτήτορας αυτής της Αγίας Μονής, έζησε στα δίσεκτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το 16ο αιώνα.
Πόσα και πόσα Ελληνόπουλα δεν εστήριξε στην Πίστη δεν τα εδίδαξε την Ελληνική Γλώσσα και την Ελληνική Γραφή, τα Ήθη και τα Έθιμα.

Στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας στην περιοχή της Ναυπάκτου, στην περιοχή της Άρτης, στο Όρος Στείρι, ανάμεσα Ελικώνος και Παρνασσού, μαζί με τον Άγιο Σεραφείμ το Δομβοΐτη, μάζευαν τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα και τα γαλουχούσαν με τα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και του Ελληνικού πολιτισμού.
Κρυφά σχολειά λειτουργούσε όπου πήγαινε…

Αλλά και στην περιοχή της Ναυπακτίας απέσπασε, τα κατάφερε και απέσπασε, ο πρώτος, θα έλεγα , ήταν που απέσπασε εκείνη την περίοδο , άδεια από τις τότε Τουρκικές αρχές και λειτούργησε στο Λιδωρίκι το πρώτο Ελληνικό Σχολείο, ένα είδος Ιεροδιδασκαλείου, από όπου έβγαιναν Παπάδες και Δάσκαλοι που στήριζαν το σκλαβωμένο Γένος.

Και εδώ , όταν ήρθε, με υπόδειξη της Παναγίας μας, εδώ στην Εύβοια, στο σημείο που βρισκόμαστε εμείς σήμερα κι εδώ λειτούργησε Κρυφό Σχολειό, κάτω στο Παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων.

Εκεί, κάτω από το φως του καντηλιού, το τρεμάμενο, τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα μαζευόντουσαν και εκείνος τα σκέπαζε, όπως η κλώσσα τα κλωσσόπουλα και τα δίδασκε τα της Πίστεως και της Πατρίδος και τους βοηθούσε και υλικά.

Κι όχι μόνον αυτούς βοηθούσε, τους Έλληνες, αλλά και τους αλλοπίστους Τούρκους, που υπήρχαν φτωχοί Τούρκοι κι ερχόντουσαν και ζητούσαν βοήθεια, λέει ο βιογράφος του, ότι τους φόρτωνε και για τις φαμελιές τους με τα ζώα, με συγχωρείτε, για να βοηθήσει και τους αλλοπίστους ακόμα.

Αυτοί οι Πατέρες, οι Αρχιερείς, οι Ιερείς, οι Πατριάρχες, Γρηγόριος ο 5ος, Κύριλλος ο 6ος, Παπαφλέσσηδες, Καραϊσκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες, Μπουμπουλίνες, Πατέρες της Εκκλησίας και λαϊκοί αδερφοί μας, στήριξαν το Ελληνικό Γένος.

Και με την Πίστη τους στο Θεό, στην Παναγία και στους Αγίους ξεκίνησαν τον αγώνα.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Όποιος τα ξεχνάει χάνει την πυξίδα, τον προσανατολισμό του, πρέπει να τα φυλάμε ως κόρην οφθαλμού.
Δεν έχομε να μοιράσουμε με κανέναν τίποτε και πάλι το ξαναλέμε, όμως πρέπει να κρατήσουμε αλώβητα ,ό,τι παραλάβαμε απ’ τους προγόνους μας.

Το ‘λεγαν και το ξανάλεγαν και το λέμε και το ξαναλέμε κι εμείς, ο Άγιος Ιάκωβος και ο Άγιος Γέροντας Κύριλλος «ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ, ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΔΕΝ ΘΑ Τ’ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ».

Ας προσπέσουμε με τα γόνατα,
αλλά και με την ψυχή γονατισμένη,
στην Κυρία Θεοτόκο, να Την παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει,
πρώτα απ’ όλα, να απαλλαγούμε από τη σκλαβιά αυτών των παθών μας που μας ταλανίζουν» …

(Απόσπασμα από το απομαγνητοφωνημένο κήρυγμα κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, την 25/3/2021)

Ουράνια νάματα