Μοναστηριακή μαγειρίτσα μανιτάρια ταχίνι ρίγανη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι προτιμούν να τρώνε χορτοφαγική μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο, χωρίς συκωταριά, μόνο με χόρτα και μανιτάρια. 

Η εκδοχή που σας προτείνουμε είναι ιδιαίτερη και νόστιμη: αξιοποιεί την ποικιλία μανιταριών που βρίσκουμε πια σε αφθονία στην αγορά και έχει μέσα ταχίνι και ρίγανη. Τα χορταρικά και τα μυριστικά χαρίζουν βοτανικά αρώματα και τα άγρια μανιτάρια προσδίδουν αρώματα δάσους.

Η μοναστηριακή κουζίνα είναι και νόστιμη και υγιεινή και γι΄αυτό τον λόγο σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για μια διαφορετική μαγειρίτσα με μανιτάρια. Η αγιορείτικη συνταγή για μαγειρίτσα με μανιτάρια είναι ένα πιάτο που θα σας βοηθήσει να τηρήσετε το πατροπαράδοτο έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου, πιο ελαφριά και σίγουρα πιο υγιεινά. Ιδανική επιλογή για όσους δεν αγαπούν το κρέας.

Υλικά:
700 γραμμάρια φρέσκια μανιτάρια
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι μαϊντανό
6 φύλλα μαρούλι
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κουταλιές ταχίνι
1/2 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο γλυκό
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1-2 κύβοι λαχανικών
8 φλιτζάνια νερό
1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε και καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Βάζουμε στην χύτρα τα μανιτάρια, το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες, ένα φλιτζάνι νερό, την ρίγανη, το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τους κύβους λαχανικών. Κλείνουμε την χύτρα και σε δέκα λεπτά από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα, το φαγητό είναι έτοιμο.

Ανοίγουμε την χύτρα και ρίχνουμε στο φαγητό τον άνηθο και το μαϊντανό. Χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι και λίγο νερό, ώσπου να γίνει χυλός. Παίρνουμε λίγο λίγο από το χυλό και τον ρίχνουμε στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας για να μην κόψει. Δεν το ξαναβάζουμε στη φωτιά εκτός αν θέλουμε να το ζεστάνουμε λίγο.

ΠΗΓΗ