Πως drones σε μέγεθος παλάμης αλλάζουν τη διεξαγωγή πολέμων

Η InstantEye Robotics επέδειξε το drone χειρός Mk-3 Gen5-D1/D2 (E) Echo. Πρόκειται για ένα drone που κυριολεκτικά χωρά στην παλάμη ενός ανθρώπου.

Έχει βάρος μόλις 193 γραμμαρίων και μπορεί να πετά 15-30 λεπτά, ανάλογα των μπαταριών του. Διαθέτει κάμερα υπερύθρων 640×512 Gluon και εμβέλεια 4,5 χλμ.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικό περιβάλλον και στην ύπαιθρο. Το μικροσκοπικό drone δοκιμάστηκε από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια ασκήσεων με σενάρια άμυνας και επίθεσης. Οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν το drone για να “βλέπουν” τους στόχους τους. Χρησιμοποιήθηκε και σε άσκηση εκκαθάρισης κατοικημένου τόπου. Το drone χρησιμοποιήθηκε από τους στρατιώτες για τον εντοπισμό “εχθρών” σε παράθυρα και στέγες. Γενικά η δοκιμή επίδειξης ήταν επιτυχής με τον αμερικανικό στρατό να ζητά μικρές βελτιώσεις. Τα εν λόγω drones αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τον στρατιώτη του μέλλοντος.

Το UAS Vanilla συμμετείχε σε άσκηση του αμερικανικού ναυτικού. Το VA001 Vanilla είναι ένα drone αναγνώρισης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών (ISR), ικανό να πετά για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ΜΑLE). Για την ακρίβεια το Vanilla κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Group 3 Ultra-Long Endurance UAS (ULE UAS) όντας ικανό να πετά για 10 συνεχείς ημέρες!

Μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρονικό εξοπλισμό και συστήματα επικοινωνιών βάρους έως 100 λιβρών. Διαθέτει οπτικούς αισθητήρες πολλαπλού φάσματος. Μπορεί επίσης να μεταφέρει ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες για την συλλογή δεδομένων. Μπορεί δε να εξαπολυθεί ακόμα και από αγροτικά αυτοκίνητα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα τακτικά ευέλικτο.

Ρώσος συνάδελφος

Η ZALA Aero, μια ρωσική εταιρεία του ομίλου Kalashnikov αποκάλυψε το drone ZALA 421-16E5G το οποίο διαθέτει υβριδικό κινητήρα και σύστημα ναυτιλίας ανεξάρτητο από το δορυφορικό GLONASS/GPS. Το drone έχει εκπέτασμα 4,64 μ. Διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης που τροφοδοτεί με ενέργεια ηλεκτρικό κινητήρα και ταυτόχρονα γεμίζει τους συσσωρευτές του drone.

Το αερόχημα μπορεί να πετά για 12 συνεχείς ώρες και διαθέτει υψηλής ευκρίνειας θερμικό απεικονιστή και βιντεοκάμερα με μεγέθυνση x60. Διαθέτει δικό του υπολογιστή με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Η ZALA αποκάλυψε ότι έχει ήδη ξεκινήσει την σειριακή παραγωγή και ήδη έχει πουλήσει drones. Όμως δεν αποκάλυψε σε ποιον.

Ο πόλεμος φαίνεται πως αλλάζει δραματικά πλέον, χάρη στην τεχνολογία, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι μεταβάλλονται οι βασικές του αρχές. Τα όπλα απλώς εξελίσσονται παρέχοντας νέες δυνατότητες, ασύλληπτες πριν μερικά χρόνια. Τα drones προσδίδουν μια νέα διάσταση στο πεδίο στο οποίο πλέον λίγα πράγματα μπορούν να μείνουν κρυφά.

Οι νέες τεχνολογίες αιχμής δεν καθιστούν τον πόλεμο “ακριβότερο” απαραίτητα. Ίσα-ίσα αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα των φίλιων συστημάτων και του φίλιου προσωπικού. Εξάλλου τα drones μπορούν να αναλάβουν αποστολές που θα κόστιζαν πολύ ανθρώπινο αίμα αν εκτελούντο με τον κλασικό, παλιό παραδοσιακό τρόπο.

πηγή: slpress.gr