Βιβή Κεφαλά, αρθρογράφος - Commonality

Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Για πρώτη φορά στην Ιστορία κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ παρέδωσε επίσημη εισήγηση στην κυβέρνηση της χώρας για αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ως νόμιμης τοπικής κυβέρνησης!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αναβάθμιση της συνεργασίας ΗΠΑ-Κούρδων σε “Στρατηγική Εταιρική Σχέση”.

Αν το γεγονός αυτό συνδυαστεί με την υποστήριξη ΗΠΑ-Γαλλίας στην Αρμενία, τότε δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό δίπολο στα “πλευρά” της Τουρκίας. Με μακροχρόνιο σχεδιασμό θα μπορούσαμε να πούμε πως η Τουρκία θα αντικατασταθεί εντός ΝΑΤΟ σταδιακά…

Πλέον, ΜΚΟ, οργανώσεις και πολιτικοί φορείς “τρέχουν” το θέμα διαμελισμού της Συρίας και αναγνώρισης Κυβέρνησης των Κούρδων της Συρίας.

Η απόφαση αυτή θα εμπλέξει περαιτέρω την Τουρκία βαθιά στο συριακό έδαφος καθώς η Άγκυρα θα προσπαθήσει να προλάβει “τελεσίγραφο αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από την Συρία” κάτι που ήδη ζητά η αμερικανική έκθεση.

“Πολιτική αναγνώριση στην Αυτόνομη Διοίκηση ΒΑ Συρίας”

Στην ετήσια έκθεση τους για το 2021, η κυβερνητική Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει επίσημα την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ως νόμιμη τοπική κυβέρνηση.

Η USCIRF είναι μια διακυβερνητική επιτροπή που ιδρύθηκε το 1998 και παρακολουθεί τους όρους της θρησκευτικής ελευθερίας σε άλλες χώρες.

Μέλη του USCIRF είχαν εκφράσει προηγουμένως υποστήριξη για την αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2020 στην Ροτζάβα, η τότε αντιπρόεδρος Nadine Maenza δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψιν τις συστάσεις μας για να δώσουν πολιτική αναγνώριση στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, να άρουν τις κυρώσεις στα εδάφη που κυβερνά και να πιέσουν την Τουρκία να αποσυρθεί από την χώρα αυτή.

Οι συστάσεις της USCIRF σχετικά με την Αυτόνομη Διοίκηση έχουν αυξηθεί και γίνονται πιο συγκεκριμένες με την πάροδο των ετών:

Η Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας αναφέρθηκε πρώτη φορά στην έκθεση του USCIRF το 2019 στην οποία ζήτησαν να συμπεριληφθούν «εκπρόσωποι της Αυτόνομης διοίκησης της κουρδικής πλειοψηφίας στη ΒορειοΑνατολική Συρία» στις ειρηνευτικές συνομιλίες που χρηματοδοτούνται από τον ΟΗΕ.

“Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Τούρκων”

Αν και η έκθεση του USCIRF για το 2020 δεν απαιτούσε πολιτική αναγνώριση, παρόλ’ αυτά ζήτησε περαιτέρω διπλωματική συνεργασία με την Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, υποστήριξη μέσω ΜΚΟ και άλλων διεθνών εταίρων.

Επιπλέον ζητούσε από την Τουρκία να παράσχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρσή των δυνάμεων της από τη Συρία καθώς και να σταματήσει την «θρησκευτική εθνοκάθαρση» στις περιοχές που έχει καταλάβει.

“Πρωτοφανής ρητορική εναντίον Τουρκίας”  – Tί εισηγείται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η έκθεση του 2021 χρησιμοποιεί πρωτοφανής ρητορική, συνιστώντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ:

  1. «να αναγνωρίσει την Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ως νόμιμη, τοπική κυβέρνηση και, συνεπώς, να επεκτείνει τη δέσμευση των ΗΠΑ με τα θεσμικά της όργανα», προσθέτοντας ότι
  2. η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να άρει τις κυρώσεις  από όλες τις περιοχές που συνιστούν επικράτεια της Αυτόνομης Διοίκησης και
  3. να επιμείνει στην ένταξη της Αυτόνομης Διοίκησης στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητά μια πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση μιας κυβερνητικής οντότητας στις ΗΠΑ που ζητά επίσημα την πολιτική αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης της Συρίας.

Αν και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου των Ρεπουμπλικανών Ράλφ Αβραάμ, του γερουσιαστή των Δημοκρατικών και βετεράνου του πολέμου του Ιράκ, Τάμι Ντάκγουορθ, και του πρώην επικεφαλής της CENTCOM Τζόζεφ Βότελ, είχαν ζητήσει εδώ και πολύ καιρό μεγαλύτερη υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, του SDF και πίεση στην Τουρκία, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κυβερνητική επιτροπή κάλεσε την Ουάσιγκτον για επίσημη αναγνώριση.

Ένα νέο κράτος γεννιέται σταδιακά και η Αρχή του τέλους της Τουρκίας πλησιάζει…

warnews247