Εικόνα από ψηλά από τον τόπο της δενδροφύτευσης (φωτ.: ΠΟΠΣ)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε, χθες, συμβολική δενδροφύτευση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά.

Τα δέντρα, κυπαρίσσια, που φυτεύτηκαν στη διάρκεια συγκινητικής τελετής, σχηματίζουν τον αριθμό «353», αποτελούν το σύμβολο της αθανασίας των ψυχών και της αιώνιας ζωής.

Στο κέντρο του αριθμού φυτεύτηκε το «ρόδαφνον» , φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες που ευδοκιμούσε στην περιοχή του Πόντου και που δίνει το μήνυμα της επούλωσης των πληγών της προσφυγιάς και της δικαίωσης των νεκρών.

Για την Hμέρα Mνήμης της Γενοκτονίας μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΠΣ και ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης ο οποίος ανέφερε πως ο αφανισμός των Χριστιανών και των Ελλήνων του Πόντου ήταν ένα οργανωμένο και προσχεδιασμένο έγκλημα

«Ημέρα μνήμης και μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές που έμειναν στις χαμένες, αλλά όχι αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και γι΄ αυτούς που ήρθαν στην πατρίδα», είπε ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης υπογραμμίζοντας πως θα φθάσουμε στην τελική δικαίωση.

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ η Χριστίνα Σαχινίδου ανέφερε πως οι Πόντιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν και ζήτησε να μπει στην διπλωματική ατζέντα το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) σε συνεργασία με το δήμο και σωματεία-μέλη της στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά. Όλοι μαζί δημιούργησαν ένα τοπίο μνήμης με το σχηματισμό του αριθμού «353.000» στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ως σύμβολο της αθανασίας των ψυχών και της αιώνιας ζωής. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Πάρκο Μνήμης για τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας.

Πλην της ΠΟΠΣ και από πλευράς οργανωμένου ποντιακού χώρου, στην εκδήλωση της δενδροφύτευσης, παρευρέθηκαν μέλη της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, του Ποντιακού Συλλόγου Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας», του Φιλοπροοδευτικού Εξωραϊστικού Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου Λαγκαδά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου Ασκού «Ο Φάρος».

πηγή: pontosnews