Ο Χριστός αγαπάει την Ελλάδα γιατί είναι ποτισμένη με το αίμα των Αγίων  μαρτύρων… | Σημεία Καιρών

*Από το βιβλίο: «Πνευματικά σαλπίσματα Ορθοδόξου ζωής και ομολογίας – Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου

Εμείς, αγαπητοί μου, έχουμε σήμερα κάποια ιδέα να μας εμπνέει; Μπορείτε να μου πείτε – πέρα από την ανάπτυξη, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ευημερία, τα υλικά εν γένει (γεφύρια, λιμάνια, εργοστάσια, τεχνολογία)-, τι είν’ εκείνο που ηλεκτρίζει σήμερα τον Ελληνικό λαό; Λυπηρά η κατάστασις. Πρέπει να έχει το έθνος ιδανικό, το άτομο να έχει ιδεώδη, η οικογένεια να έχει αρχές. Έθνη χωρίς ιδέες, έστω και εσφαλμένες, αποθνήσκουν. Η ιδέα του Μαρξ είναι εσφαλμένη, αλλά συγκλονίζει. Η Ελλάς ποια ιδέα έχει; Να σας το πω; «Φάγομεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν» (Ησ. 22 13 – Α’ Κορ. 15, 32). Στόμαχος, κοιλιά, έντερα, ύλη – πέρα από την ύλη τι; Ελλάς, ποιο είναι το ιδανικό σου; Δε θ’ απαντήσω εγώ – θ’ απαντήσουν τρεις σπουδαίοι άνδρες.

Πρώτος ο Κοραής. Γέρος 90 ετών στο Παρίσι, έμαθε ότι η Ελλάς ελευθερώθηκε, και μία αντιπροσωπεία Ελλήνων πήγε και τον ρώτησε – Τώρα ποιο σύνταγμα να υιοθετήσουμε; το γαλλικό, το εγγλέζικο, το ρωσικό; Σηκώθηκε, πήρε απ’ τη βιβλιοθήκη του το Ευαγγέλιο, και λέει: – Το Ευαγγέλιο είναι το ιδεώδες σύνταγμα!

Ποιο το ιδανικό μας; Απαντά ο Ρώσος φιλόσοφος Ντοστογιέφσκυ, προφήτης όχι μόνο του Ρωσικού λαού αλλά και όλης της ανθρώποτητος. Τι είπε: Η Ορθοδοξία είναι το μεγάλο φως, που μπορεί να μας φωτίσει.

Και τέλος ακούγεται μια φωνή από το υπερπέραν, η φωνή του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος μας λέει: Εγώ έδωσα σύμβολο στο κράτος μου τον σταυρό, και χίλια χρόνια εφώτιζε εσείς θα το εγκαταλείψετε;

Το Ευαγγέλιο, η Ορθοδοξία, ο σταυρός πρέπει να παραμείνουν το ιδανικό και της νεωτέρας Ελλάδος. Όπου είναι ο Χριστός, εκεί λευτεριά, ισότης, δικαιοσύνη, αλήθεια, ειρήνη, παράδεισος – όπου λείπει ο Χριστός, εκεί σκλαβιά, ανισότης, αδικία, ψέμα, πόλεμος, κόλαση. Και όντως κόλαση ζούμε σήμερα, γιατί ξεχάσαμε τον Χριστό. Ρίπτω λοιπόν το σύνθημα: Χριστός στην οικογένεια, Χριστός στο σχολείο, Χριστός στα δικαστήρια, Χριστός στον στρατό, Χριστός στην αγορά, Χριστός στην πολιτική, Χριστός στη βουλή.

Τότε θα γίνουμε το πιο ευλογημένο έθνος. Παντού Χριστός! Όν παίδες Ελλήνων, υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας. Αμήν.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ