ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ: ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ  ΦΤΩΧΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ!

Διδαχές και προφητικά λόγια Αγίων Γερόντων για την φύση και το περιβάλλον

1. «Όταν πήγα στο μοναστήρι, διηγούνταν ο Όσιος Ιάκωβος, λόγω παλαιοτέρας πυρκαγιάς, τα γύρω βουνά ήταν γυμνά και μόνο λίγα πεύκα και έλατα υπήρ­χαν. Καθώς λοιπόν πήγαινα στις διάφορες διακονίες, είχα στην τσέπη μου σπόρους από κουκουνάρια των πεύκων και τους έσπερνα σ’ όλη την περιοχή. Έκανα και προσευ­χή να διαφυλάσσεται το δάσος, κυρίως από τις πυρκαγιές, οι όποιες έχουν ως αιτία και τον φθόνο του διαβόλου, πού βάζει τα όργανα του να καταστρέφουν τα δάση».

2.  Ό Όσιος Αμφιλόχιος έλεγε: «Όποιος φυ­τεύει δέντρο, φυτεύει ελπίδα, ειρήνη, αγάπη και έχει τις ευλογίες του Θεού».

3.  Αξιοπρόσεκτη η προφητεία του Οσίου Γεωρ­γίου Καρσλίδη: «Θα έρθει εποχή πού θα πλησιάζετε τα δέντρα και δεν θα μπορείτε να φάτε φρούτα».

Από το βιβλίο «Διδαχές Γερόντων» του πρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση

4. Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Οι άνθρωποι θα μείνουν φτωχοί γιατί δεν θα έχουν αγάπη στα δέντρα. Η προφητεία αυτή βρίσκει καταπληκτική εκπλήρωση τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ο άνθρωπος για διάφορες σκοπιμότητες καίει ανελέητα τα δάση και καταστρέφει την πλούσια βλάστηση της Χώρας μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Κοσμάς στο τέλος των διδαχών του συνιστούσε συχνά την καλλιέργεια της γης και κυρίως τη δενδροκαλλιέργεια. Σε πολλά χωριά φύτευε ο ίδιος πλατάνους στους περιβόλους των εκκλησιών. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε προφητεύσει ότι οι φωτιές θα φτάσουν μέσα στις Πόλεις από την κακία των ανθρώπων…