(Φωτ.: Pixabay)

Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 είδη και υποείδη φυτών σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος (2014). Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και έτσι το έδαφος είναι εύφορο για «πράσινη καινοτομία».

Ομάδα από γιατρούς, βιοφυσικούς, διατροφολόγους και εργοφυσιολόγους δημιούργησε μια νεοφυή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αξιοποιεί μόνο ελληνικές πρώτες ύλες.

Τα τρόφιμα που παρασκευάζουν έχουν μια ειδοποιό διαφορά: βασικό συστατικό τους είναι ο ορός πρωτεΐνης αιγοπρόβειου γάλακτος που έχει υψηλή διατροφική αξία. Μέχρι πρότινος τα τυροκομεία πετούσαν αυτό το υποπροϊόν μετά την παρασκευή φέτας.

«Αν αυτό το υποπροϊόν διοχετευτεί στα απόβλητα έχει ένα πολύ υψηλό τοξικό φορτίο και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις, είτε με την αποστράγγισή του στον υδροφόρο ορίζοντα, είτε με την διοχεύτευσή του στο οποιοδήποτε σύστημα αποβλήτων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτελεστική διευθύντρια της νεοφυούς επιχείρησης ΙΜΟΝ Ειρήνη Πατσιούρα.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το υποπροϊόν, παρότι τοξικό, όταν περνά από συγκεκριμένη επεξεργασία διατηρεί μόνο τα συστατικά που έχουν πλούσια διατροφική αξία. Η μελέτη ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πριν από περίπου 15 χρόνια.

Προϊόντα όπως μπισκότα με χαρούπι, παξιμάδια με ρίγανη, μπάρες με φυστικοβούτυρο και μελισσόχορτο που παράγει η εταιρεία έχουν ήδη αρχίσει να εξάγονται στις αγορές του Καναδά, της Σκανδιναβίας και της Αγγλίας. Τα σκευάσματα φαίνονται παρόμοια με άλλα βιολογικά προϊόντα, όμως η νεοφυής επιχείρηση με έδρα την Αττική, έπειτα από πενταετή μελέτη και επεξεργασία των προϊόντων κατάφερε να πάρει έγκριση για ισχυρισμούς υγείας, που αποτελούν τις επίσημες, τεκμηριωμένες επισημάνσεις που έχει ένα προϊόν.

Το πλαίσιο ορίζεται από την Eκτελεστική Aπόφαση 2013/63 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι τρόφιμα με τεκμηριωμένους ισχυρισμούς υγείας μπορεί να έχουν οφέλη στην υγεία ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

«Έπειτα από πολλές μελέτες διαπιστώθηκε ότι αυτό το προϊόν έχει έναν ισχυρισμό υγείας στην ιδιότητά του,  ως το δεύτερο πιο θρεπτικό μετά το μητρικό γάλα. Αυτή την πρωτεΐνη την απομονώσαμε και την αξιοποιούμε στο να παράγουμε βιολειτουργικά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, 100% φυσικά. Βασικό συστατικό τους είναι αυτή η σούπερ πρωτεΐνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ουσιαστικά ενισχύει την αναδόμηση της μυϊκής και οστικής μάζας», επισημαίνει η Ειρήνη Πατσιούρα.

Εκτός όμως από τη συνεισφορά στο περιβάλλον η νεοφυής επιχείρηση στηρίζει και τους μικρούς τυροκομικούς παραγωγούς, οι οποίοι είχαν ελλειμματικό εισόδημα των παραγωγών από τις διαρκείς πτώσεις των τιμών της φέτας.

Τώρα, η ομάδα της δημιουργεί την πρώτη ψηφιακή υπηρεσία διατροφής ακριβείας με την ονομασία SOMA.

Πρόκειται για μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού τους. Στόχος είναι η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς στον τομέα των διατροφοφαρμάκων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Παππά.

pontosnews