Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση; Γιατί "απογειώνονται" οι τιμές των  τροφίμων - Εργασία Συν

Σήμα έκτακτης ανάγκης εκπέμπει η Κύπρος. Οι τιμές των βασικών προϊόντων αναμένεται από μέρα σε μέρα να πάρουν φωτιά, καίγοντας έτσι και τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε σιτηρά, ούτε ζωοτροφές. Τα ζώα μένουν χωρίς φαγητό με αποτέλεσμα να  οδηγούμαστε σε σοβαρές ελλείψεις στην γραμμή παραγωγής. Ένας κύκλος ακρίβειας αρχίζει κλείνοντας μέσα σε αυτόν τον κάθε ένα καταναλωτή, σύμφωνα με το alphanews.live

Τάσος Γιαπάνης – ΓΓ Παναγροτικού Συνδέσμου

‘’Αυτή τη στιγμή υπάρχει παντελής έλλειψη ζωοτροφών με αποτέλεσμα τρία τουλάχιστον χοιροστάσια με δεκάδες χρόνια υπηρεσίας, να έχουν βάλει λουκέτο…’’

Οι ανάγκες της Κύπρου σε σιτηρά υπολογίζονται στις 800.000 τόνους ανά έτος.

‘’Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πλοία που να φέρνουν τις ζωοτροφές και δεν υπάρχει επάρκεια και των σιτηρών.’’

‘’… μια κραυγή αγωνίας από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους σε όλους τους κλάδους.’’

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δύσκολα θα έχει γυρισμό με αποτέλεσμα οι τιμές των πιο βασικών προϊόντων να δεχτούν τεράστια αύξηση.

Γάλα, αλεύρι, κρέας και όλα τα παράγωγά τους θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Οι αγροτικές οργανώσεις βγάζουν κραυγή αγωνίας αφού οι πρώτοι που πλήττονται από την κατάσταση είναι οι ίδιοι, στη συνέχεια και το κάθε νοικοκυριό.

Πανίκος Χάμπα – ΓΓ ΕΚΑ

‘’Η Κύπρος θα πεινάσει.’’

Ο φαύλος κύκλος που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να χτυπήσει το καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αυξήσει αναπόφευκτα και την ανεργία.

Γιαννάκης Γαβριήλ – Πρ. Επιτρ. Γεωργίας/Βουλευτής ΑΚΕΛ

‘’Το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά είναι άνευ προηγουμένου.’’

Την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή Γεωργίας, ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού, θα συζητήσει το πρόβλημα που προκύπτει με την έλλειψη σιτηρών.

ΠΗΓΗ