Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr

«Εἰς Ἐμμαοὺς βλέπειν σε κἂν πρὶν εἰργόμην,
(Λουκᾶς λέγει), τρανῶς σε νῦν Χριστὲ βλέπω».
Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ πέρατος βίου ἔμμορε Λουκᾶς.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια και η εθνικότητα του ήταν ελληνική. Ο απόστολος  Παύλος μας πληροφορεί ότι το επάγγελμα του Λουκά ήταν γιατρός. Μάλιστα είναι γνωστό ότι ήταν και προσωπικός ιατρός του Παύλου, ο οποίος είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, πιθανόν έλκος στομάχου. Ο ευαγγελιστής Λουκάς ήταν και ζωγράφος. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο Λουκάς αναφέρεται ονομαστικά τρεις φορές στη Καινή Διαθήκη και είναι λίγα τα στοιχεία που υπάρχουν για το πρόσωπό του. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα. Ο Λουκάς μπορεί να μην υπήρξε ένας από τους δώδεκα Αποστόλους, έδρασε όμως σαν Απόστολος, όπως και οι δώδεκα. Διότι υπήρξε στενός συνεργάτης του αποστόλου των εθνών Παύλου. Αυτό φαίνεται κατά τη δεύτερη φυλάκιση του Παύλου στη Ρώμη, όταν ο ίδιος στη δεύτερη προς Τιμόθεον επιστολή του (κεφ. 4, στιχ. 11) γράφει: «Λουκάς εστί μόνος μετ’ εμού» (Μόνο ο Λουκάς είναι μαζί μου). Δηλαδή τον προβάλλει σαν παράδειγμα τέλειας αφοσίωσης στον αγώνα του για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Κάπου άλλου ο Παύλος τον χαρακτηρίζει «αγαπητό» (Κολ. 4,14).

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο Λουκάς μετά το θάνατο του αποστόλου Παύλου, δίδαξε το Ευαγγέλιο στη Δαλματία, Ιταλία, αρχαία Γαλλία, Αχαΐα και Βοιωτία. Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στην Ελλάδα σε ηλικία 80 ή 84 ετών. Το λείψανο του μετακομίσθηκε το 357  στην Κωνσταντινούπολη στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ο Λουκάς έγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο στην Καινή Διαθήκη, καθώς και τις Πράξεις των Αποστόλων, που αποτελούν έργα μεγάλης αξίας. Κατά μία παράδοση ο Λουκάς έγραψε το ευαγγέλιο 15 χρόνια μετά την Ανάληψη του Κυρίου.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων είπε και έκανε ο Ιησούς (Λουκ. 1,1-4), αν και αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να ήταν ένας από τους ακολούθους του Ιησού. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένας από τους εβδομήντα μαθητές που ο Κύριος απέστειλε (Λουκ. 10,1). Κάποιοι άλλοι, πως ήταν από τους Έλληνες που ζήτησαν να δουν τον Κύριο (Ιω. 12,20-21). Όμως πληροφορήθηκε τα σχετικά με τον Κύριό μας από τους Αποστόλους και άλλους αυτόπτες μάρτυρες. Ας μην λησμονούμε όμως ότι είχε και το φωτισμό του Αγίου πνεύματος.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 18 Οκτωβρίου. Είναι επίσης Άγιος και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ρένος Κωνσταντίνου, θεολόγος, Καθηγητής Μ.Ε

ΠΗΓΗ