Θεσσαλονίκη: H Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου – Κορυφαίο 4ήμερο εκδηλώσεων

Θεσσαλονίκη: Με κατάνυξη η Λιτανεία εικόνων και του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου. Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει αύριο Τρίτη 26 Οκτωβρίου την επέτειο της απελευθέρωσης της και τον Πολιούχο της Αγιο Δημήτριο και οι εκδηλώσεις κορυφώνονται.

Δεκάδες πιστοί -τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19- συμμετείχαν σήμερα το πρωί στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του ιερού λειψάνου του Αγίου και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας στους κεντρικούς δρόμους γύρω από τον ναό. Συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις, άρματα του Γ’ Σώματος Στρατού, τα σώματα ασφαλείας, ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και ακολούθησαν χιλιάδες προσκυνητές με σεβασμό και κατάνυξη.

Άλλωστε, λίγες πόλεις έχουν τόσο στενή σχέση με τον προστάτη Άγιο τους όπως έχει η Θεσσαλονίκη με τον Άγιο Δημήτριο. Η εορτή του αγίου για κάθε Βορειοελλαδίτη είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Δεν είναι απλώς μια περίλαμπρη γιορτή κατά την οποία η Μακεδονία «φοράει τα καλά της», αλλά είναι ο χρόνος, όπου τιμάται ο προστάτης τους, ο άγιος στον οποίο εναποθέτουν τον καημό, τα προβλήματα, την ελπίδα, τις ανησυχίες τους. Γι’ αυτό και στις πηγές αποκαλείται μεγαλομάρτυς, φιλόπολις, σωσίπολις και μυροβλύτης.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ στην λιτανεία συμμετείχαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Φίλιππων κ. Στέφανος, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Τελετάρχες ήταν ο πρωτοσυγκελος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ζαρζαβατσάκης , ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Τζιαφάς και ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πέτικας.

Λίγο πριν από τις 10.30 στην εκκλησία έφτασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, την άφιξη του οποίου ανήγγειλαν οι καμπάνες, που χτύπησαν χαρμόσυνα...

Στον ναό φιλοξενείται από την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, πιστό αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνας Πορταΐτισσας από την ιερά μονή των Ιβήρων του Αγίου Όρους, η οποία κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η αυστηρή έκφραση του ιερού προσώπου Της, τονιζόμενη από την επιβλητική, καθηλωτική ματιά Της, προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση και δέος στους προσκυνητές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής και Ιερά Αγρυπνία. Ανήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, αμέσως μετά την Πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο.

Όλες οι υπόλοιπες εορταστικές Λατρευτικές Συνάξεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων εν όψει της πανηγύρεως του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης: >> ΕΔΩ