Εγκύκλιος Ιεράς Συνόδου: Rapid test για ανεμβολίαστους πιστούς - Προτρέπει  σε εμβολιασμό | Insider

…Μητροπολίτες όμως ζητούν απαγόρευση εισόδου μη εμβολιασμένων πιστών και αργία για ιερείς που δεν κάνουν το εμβόλιο.

Προτροπή στους πιστούς να τηρούν «επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας» και να διενεργούν rapid test πριν εισέλθουν στους ιερούς ναούς -εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί- με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Σε αυτήν τονίζεται επίσης πως η τήρηση της υποχρέωσης που έχουν από το Σάββατο οι ανεμβολίαστοι ιερείς, ψάλτες, νεωκόροι κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) θα ελέγχεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια ενώ επαναλαμβάνεται η προτροπή της Εκκλησίας προς το ποίμνιο και τους κληρικούς, να εμβολιαστούν. 

Η προτροπή από την Ι.Σ. έρχεται μετά την  μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης που εξαιρούσε από την υποχρέωση διενέργειας τεστ τους μη εμβολιασμένους πιστούς σε αντίθεση μάλιστα με την αντίστοιχη πρόβλεψη για άλλες δραστηριόητες σε κλειστούς χώρους.  

Η εξαίρεση προκάλεσε ερωτήματα και κριτική από μερίδα πολιτών, κομμάτων ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας και ύστερα από αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA, η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε.

Το θέμα των μη εμβολιασμών πιστών  όμως και ιερέων προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και σε πολλούς Μητροπολίτες που μάλιστα φαίνεται να επιζητούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για το ποίμνιό τους. Είτε θέτοντας θέμα θέμα υποχωρητικότητας εμβολισμού όλων την ιερέων είτε δηλώνοντας πως  το σύνολο των πιστών θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να εισέλθουν σε ιερό ναό. 

ΠΗΓΗ

*****

θα αδειάσουν οι εκκλησίες…. – Πως φτάσαμε εδώ

Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα μετά την Συνοδική απόφαση που προβλέπει υποχρεωτικό rabid test για την είσοδο των πιστών στα μυστήρια της εκκλησίας.

Απορίας άξιον είναι πάντως καθώς ενώ οι πιστοί στις περισσότερες εκκλησίες τηρούν με απόλυτη ευλάβεια τα μέτρα με αποστάσεις και μάσκες η διοικούσα εκκλησία προέβη σε μία πρωτοφανής απόφαση καθώς σε καμία πανδημία δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Οι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών έπαιξαν τον ρόλο τους, δηλώνει στο tilegrafimanews.gr Ιεράρχης της Αττικής που εκφράζει την αντίθεση του με αυτή την εξέλιξη. Την ίδια ώρα και επιστήμονες όπως η κ. Λινού και η κ. Γαμιαρέλλου είναι αντίθετες με αυτή την πρακτική στις εκκλησίες.

Εξάλλου στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι πολίτες εισέρχονται χωρίς rapid test γιατί στις εκκλησίες που είναι υπαρξιακή ανάγκη των πιστών να χρειάζεται να πληρώνουν 10 ευρώ από την τσέπη τους (rapid test) για να εκκλησιαστούν;

Η κυβερνητική πλευρά  δέχεται πυρά, άμεσα ή έμμεσα, και από ειδικούς και επιστήμονες, οι οποίοι διαφωνούν με την άτολμη προσέγγιση της κυβέρνησης ως προς το θέμα των εκκλησιών και τις αποφάσεις που έλαβε το ανώτατο διοικητικό όργανο της.

Την ίδια ώρα, στο Mega η Αθηνά Λινού τόνισε ότι ένας ναός «όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος» δεν μπορεί να προστατεύσει από την έκθεση στον ιό, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους κλειστούς χώρους και να υπάρχει ισότητα.

Και  ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε τις δικές του αντιρρήσεις διερωτώμενος για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα νέα μέτρα, ενώ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των πιστών είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία.

Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας, υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι σίγουρα ένα ακόμα πλήγμα στις εκκλησίες που φαίνεται ότι αδειάσουν ακόμα περισσότερο.

 Ίδομεν την συνέχεια που σίγουρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει των χριστουγέννων…

ΠΗΓΗ