Η Ρωσία δεν επιθυμεί να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Δύση | Η  Εφημερίδα των Συντακτών

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν η Δύση δεν λαμβάνει υπόψη αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις της χώρας του να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της.

Σε μια εκτενή ομιλία του σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής, στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία οδηγούνται σε αδιέξοδο και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία εναντίον του συμμάχου της Μόσχας, Μινσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, «με το να προμηθεύουν το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, να πραγματοποιούν προκλητικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, είπε ότι η Συμμαχία -με την οποία η Μόσχα διέκοψε τους δεσμούς της τον περασμένο μήνα- είχε καταστρέψει όλους τους μηχανισμούς διαλόγου, όπως και ότι επιδεικνύει αποδεδειγμένα διαθέσεις αντιπαράθεσης σε σχέση με τη Ρωσία. Παράλληλα, είπε πως το ΝΑΤΟ δίνει ήδη σήματα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί, αν και πρόσφατα ακόμη η συμμαχία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες.

Μιλώντας για τις σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται, καθώς η Ευρώπη απωθεί τη χώρα του, επιβάλλοντάς της κυρώσεις.

«Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές χώρες, αναγκαζόμαστε, δυστυχώς, να διαπιστώσουμε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας συρρικνώνονται, αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να είναι ο κύριος εμπορικός και οικονομικός μας εταίρος» σημείωσε ο Βλ. Πούτιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν (που συμφώνησαν σε εκεχειρία), είπε ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει ηρεμήσει και απαιτεί τη συμμετοχή ρωσικής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης, ως εγγύηση για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας, είπε ότι διάφορες χώρες της Δύσης επιδιώκουν να μπουν σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αλλά η Μόσχα και το Πεκίνο, σε απάντηση αυτών των προσπαθειών, θα συνεχίσουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους και να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους στη διεθνή σκηνή.

Μιλώντας για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπογράμμισε πως είναι «μη ικανοποιητικές», αλλά δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο και ότι η σύνοδος κορυφής που έγινε τον Ιούνιο στη Γενεύη μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, άνοιξε νέες δυνατότητες για τη βελτίωση των σχέσεων. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες θα έχουν νέο τετ α τετ.

«Ναι, σε πολλά διμερή και διεθνή ζητήματα, τα συμφέροντα, οι εκτιμήσεις και οι θέσεις μας όντως αποκλίνουν, όπως όλοι γνωρίζουν καλά, μερικές φορές ριζικά» δήλωσε ο κ. Πούτιν, και πρόσθεσε: «Ωστόσο, θέλω να πω για άλλη μια φορά ότι είμαστε ανοιχτοί σε επαφές και ανταλλαγές απόψεων, σε εποικοδομητικό διάλογο».

ΠΗΓΗ