Οι κάτοικοι της Σαμαρίνας Γρεβενών έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν για τον μητροπολιτικό ναό τους, τη Μεγάλη Παναγιά, αλλά και να ανησυχούν. 

Σε αυτό το χωριό, που είναι και το ψηλότερο των Βαλκανίων, οι επισκέπτες θαυμάζουν κάτι που δεν βλέπουν συχνά. Ένα δέντρο να βγαίνει μέσα από το ιερό της εκκλησίας. Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή στο χωριό. Εκατοντάδες συρρέουν από τα γύρω χωριά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και όλοι θαυμάζουν αυτό το παράξενο θέαμα. 

Η εκκλησία χτίστηκε το 1812. Τότε δεν υπήρχε το πεύκο.

Το πεύκο φύτρωσε στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα στην εκκλησία, η οποία προϋπήρχε. Μεγάλωσε, «τρύπησε» την οροφή του ιερού και σήμερα, πάνω από 100 χρόνια μετά, στέκει περήφανο, σαν να βγαίνει από τα σπλάχνα του ναού. Η εκκλησία χτίστηκε στο βλαχοχώρι της Πίνδου το 1812. Τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα από Σαμαριναίους αγιογράφους, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το ξυλόγλυπτο χρυσωμένο μπαρόκ τέμπλο της εκκλησίας, κεντητό στον αέρα, όπως και ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. 

Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κάθε Δεκαπενταύγουστο

Κατά καιρούς ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές οι οποίες όμως έχουν επισκευαστεί. Ωστόσο, οι κάτοικοι φοβούνται μην κινδυνεύσει με κατάρρευση η εκκλησία τα επόμενα χρόνια, καθώς το δέντρο θα μεγαλώνει και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στα θεμέλια.

Μεγάλο το δίλημμα.

ΠΗΓΗ

protagorasnews