ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: «Εξήνθησεν η έρημος» – Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης

Η βιογραφία του γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη (1928-2019), ο οποίος είχε έντονη πνευματική δράση τόσο στην Ελλάδα (Άγιο Όρος, Βόλο, Θάσο, Σέρρες, κ.α) όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερο ιεραποστολικό έργο ανέπτυξε στις ΗΠΑ και στον Καναδά όπου από το 1989 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17 Ορθόδοξες Ιερές Μονές. Σε μία από αυτές, στην Ιερά Μονή Αγ. Αντωνίου Αριζόνας, έζησε μέχρι τη μακαρία κοίμησή του.

Ο Γέροντας Εφραίμ, κατά κόσμον Ιωάννης Μωραΐτης, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928, που είναι και η γενέθλια ημέρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τον οποίο είχε σε ευλάβεια σε όλη του τη ζωή. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με φτώχεια, βοηθώντας τον πατέρα του, Δημήτριο, στην εργασία του και ακολουθώντας το παράδειγμα της ευσεβούς μητέρας του, Βικτωρίας (η οποία έγινε αργότερα μοναχή με το όνομα Θεοφανώ). Αυτή η αγία ψυχή ήταν η πρώτη οδηγός του Γιάννη.

Ο Δημήτριος και η Βικτωρία είχαν τέσσερα παιδιά. Την Ελένη, που πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία, τον Νικόλαο, τον Ιωάννη και τον Χρήστο. Ο Ιωάννης ήταν το μεσαίο από τα τρία αγόρια της οικογένειας.

Η μητέρα του τον πρόσεχε ιδιαίτερα από τον φθόνο του διαβόλου, γιατί, όταν ήταν μωρό, είχε λάβει πληροφορία από τον Θεό ότι θα μόναζε.

Είχε πει σχετικά ο Γέροντας Εφραίμ: «Μία ημέρα, εκεί που καθόταν κι έκανε προσευχή, είδε ένα αστέρι που έφυγε από το σπίτι και πήγε προς το Άγιον Όρος. Και ακούει μια φωνή: Από τα τρία παιδιά, αυτό το ένα θα ζήση. Η μητέρα μου φοβήθηκε και είπε: Άχου! Θα μου πεθάνουν τα δυο μου παιδιά, και θα μου μείνη μόνο αυτό! Τότε το ερμήνευσε κατά γράμμα, αλλά το νόημα ήταν ότι το ένα θα ζήση τόσο κοντά στον Θεό». Ο Γιάννης είχε θεία κλήση για τη μετέπειτα πορεία.

(Από την παρουσίαση της έκδοσης)

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ