Πλησιάζει η ώρα να μαζευτεί το χιλιάρμενο; – Ευαγγελάτος Γεώργιος

Έρχεται από Περσικό το ρωσικό καταδρομικό Varyag έμφορτο με πυραύλους Κρουζ μαζί με ρωσικά υποβρύχια.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ, ήταν αντικείμενο συζήτησης του Έλληνα και του Γάλλου ομολόγου του, και σύμφωνα με τον “Βηματοδότη”στην εφημερίδα Βήμα, φέρετε να αποφασίστηκε να βρίσκεται στην Ελλάδα για να τιμήσει την εθνική μας επέτειο την 25ης Μαρτίου 2022.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σμήνος γαλλικών και ελληνικών  Rafale θα «σκεπάσουν» τον αττικό ουρανό, ως μια εκδήλωση τιμής από την Γαλλία για την ελληνική επέτειο.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συμμετάσχει επίσης σε ασκήσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την Πολεμική μας Αεροπορία, στις αεροναυτικές  ασκήσεις, Ηνίοχο και Μέδουσα μαζί με την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Οι πηγές ανέφεραν για ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία  και στο διάστημα, η οποία αφορά επέκταση της παλαιότερης με την οποία η χώρα μας λαμβάνει εικόνες στον δορυφορικό σταθμό της και από την Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια.

Αμερικάνοι και Ρώσοι στην αυλή μας μέσω ναυτικών “ασκήσεων”

Γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές την ίδια στιγμή, αναφέρουν την ανησυχία που υπάρχει στο ΝΑΤΟ, αφού οι αεροναυτικές ασκήσεις της συμμαχίας με την ονομασία «Neptune Strike 22» θα συμπέσουν με αυτούς που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην Α.Μεσόγειο και το νότιο Αιγαίο.

«Ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ύδατα της Μεσογείου, της Βόρειας Θάλασσας, της Θάλασσας του Οχότσκ, του βορειοανατολικού τμήματος του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού», ανακοίνωσε προχθές το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι ο «κύριος στόχος» τους, θα είναι η «δοκιμή ναυτικών, εναέριων και διαστημικών δυνάμεων για την προστασία των ρωσικών εθνικών συμφερόντων» και η «αντίσταση κατά των στρατιωτικών απειλών που στρέφονται κατά της Ρωσίας από θάλασσες και ωκεανούς».

Σύμφωνα με Γάλλους ειδικούς, όταν ξεκινήσει η αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ, “Neptune Strike 22”, ένας στολίσκος από ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια αναμένεται να ευρίσκεται  στην Α.Μεσόγειο και στο Νότιο Αιγαίο.

Μιλάμε για τα ρωσικά πολεμικά «Olenegorskiy Gornyak», «Georgiy Pobedonosets», «Korolev», «Minsk» και Kaliningrad, καθώς και το  «Pyotr Morgunov» που  έχει την ικανότητα να μεταφέρει έως και 36 τεθωρακισμένα οχήματα [ή 13 άρματα μάχης] και 300 πεζοναύτες.

Επιπλέον, στη Μεσόγειο αναμένονται και τρία πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού που συμμετείχαν σε άσκηση με ιρανικές και κινεζικές ναυτικές δυνάμεις στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό στις 21 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag [το οποίο είναι η ναυαρχίδα του στόλου του Ειρηνικού], και το αντιτορπιλικό Admiral Tributes [κλάση Udaloy], μαζί με το πλοίο εφοδιασμού Boris Butoma.

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα του τι αναμένουμε στην περιοχή μας, θα καταπλεύσει περιοχή και το ρωσικό σκάφος πληροφοριών, «Vasiliy Tatishchev», το οποίο εντοπίστηκε να διασχίζει το στενό του Γιβραλτάρ για να εισέλθει στη Μεσόγειο στις 20 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, στο παιχνίδι είναι και τα ρωσικά υποβρύχια.

Τέλος, όταν τελειώσει η αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ, Neptune Strike 22, η ομάδα μάχης [GAN] που σχηματίζεται γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα ξεκινήσει την αποστολή Clemenceau 22, η οποία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στη Α. Μεσόγειο.

Σχεδιάζεται μια άσκηση τύπου «passex» με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να αποπλεύσει για τον Βόρειο Ατλαντικό, για να συμμετάσχει στην άσκηση Cold Response 22, μαζί με το HMS Prince of Wales.

Το χιλιάρμενο όπως όλα δείχνουν θα μαζευτεί κοντά στα ελληνικά ύδατα, σε μια συγκυρία άκρως επικίνδυνη για όλους.

ΠΗΓΗ