Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης

Tην πίστη των πατέρων μας τη στραγγαλίσαμε εμείς και τρέχουμε ακατάσχετα μέσα στην απώλεια. Δεν φυλάγουμε τίποτα από εκείνα, που μας διατάσσει Κύριος. Τίποτα!

Ούτε οι μικροί ούτε οι μεγάλοι. Από τόσο δα παιδάκι. Να, ετούτο εδώ, ρώτησέ το κάτι, έχει έγνοια. Δεν ξέρει να σου πει τίποτα, ενώ έπρεπε να είναι ρήτορας μέσα στα εκκλησιαστικά πράγματα. Κι άμα πάει δεκαεπτά χρονών, από εκεί τον έχασες εσύ, δεν τον ξαναβρίσκεις. Πάει και ποτίζεται, αντί όπως το λουλούδι μέσα στο νερό το δροσερό, μέσα στην κακία.

Ποιος δίδαξε τη νεολαία; Εμείς οι ιερείς και όλοι όσοι είναι χριστιανοί δεν είπαμε σ’ ένα κήρυγμα: «Πρόσεξε, ο δρόμος αυτός είναι της καταστροφής! Και για να είμεθα σωστοί άνθρωποι και να ευτυχήσουμε και να ζήσουμε κι εδώ, στη γη αυτή, ακόμα ειρηνικά, πρέπει να είσαι ο άνθρωπος ο σωστός, όχι να μεταπηδήσεις από τον πιστό, τον ειλικρινή, τον αληθινό, τον δίκαιο, τον αγαπώντα και τον ελεήμονα, στην αντίθετη πλευρά, του σατανά. Γιατί εκείνος σε ποτίζει με μίσος, κακία, αδικία, πλεονεξία, φιλαργυρία, ακαταστασία».

Δεν ξέρει ο πατέρας τον εαυτό του και δεν ξέρει να πει του παιδιού του μια κουβέντα. Έχει άγνοια των πραγμάτων και δεν μπορεί να το διδάξει, να του πει: «Παιδί μου, εδώ είναι ο δρόμος ο αληθινός», ώστε να ξέρει το παιδί τι ν’ ακολουθήσει. Αλλά βλέπει τον πατέρα σε τι κατάσταση είναι και τι να πει; Αυτή είναι η κατάσταση, τραγική.

Για ψάξτε, έχετε ανθρώπους, και θα δείτε. Εγώ είµαι εδώ, µέσα στην έρηµο, και ξέρω τι γίνεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη.

Μπήκαµε στο λούκι, αλλά οι πολλοί δεν το πήραμε ακόµα είδηση. Σε λίγο, όµως, θα ιδείς τι θα γίνει. Είμαστε µέσα στην αποστασία… Η νεολαία, τελευταία, ζητούν να μάθουν για τον αντίχριστο, έχουν μία περιέργεια ή νομίζουν ότι θα τους αναδείξει.

Όµως δεν έφυγε η νεολαία, έφυγες εσύ και εγώ!

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.

ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ