Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Το συγκρότημα είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος με  υπέροχη θέα προς το θρακικό πέλαγος.

Μια ξύλινη γέφυρα πεζών τα συνδέει μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του «νοικοκύρη») και στο δεύτερο το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής της εικόνας, που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Το εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και δέχεται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που βρίσκουν ηρεμία και γαλήνη.

Κατά τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Νικολάου όμως, στις 6 Δεκεμβρίου, το προσκύνημα γεμίζει από πιστούς, απλούς πολίτες, μοναχές και μοναχούς απ’ όλην την Ελλάδα που φέτος λόγω της πανδημίας δεν  έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν το Μοναστήρι. 

Γύρω από το μοναστήρι το τοπίο συναρπάζει όλες τις εποχές του χρόνου.

 Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος, αναδεικνύοντας τον εξαιρετικό συνδυασμό του πράσινου της φύσης και του γαλάζιου της λίμνης. 

ΠΗΓΗ