Εορτή Αγίου Ευμένιου του Νέου, για πρώτη φορά, την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και εορτής του Αγίου Ευμένιου του Νέου

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προχώρησε στην αγιοκατάταξη του γέροντα Ευμένιου Σαριδάκη. Η διαδικασία άρχισε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποδέχθηκε το αίτημα του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακαρίου, για την εγγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αρχιμανδρίτου Ευμενίου Σαριδάκη, με καταγωγή από την Εθιά και το προώθησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις περαιτέρω Εκκλησιαστικές ενέργειες.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Ευμένιο

Γεννήθηκε στην Εθιά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων την πρωτοχρονιά του 1931 και ήταν το 8ο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας.

Σε ηλικία 17 ετών έφυγε από το χωριό, πήγε σαν μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα και αφιερώθηκε πλήρως στο Θεό.

Δεν έμεινε όμως αρκετά στο μοναστήρι, γιατί, χτυπημένος βαριά από τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας.

Όταν έγινε καλά αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κρήτη και ως ιερέας πλέον διακονούσε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού) που βρισκόταν εντός του νοσοκομείου που θεραπεύτηκε.

Μαζί του έως την «κοίμηση» του, ήταν ο Γέροντας τότε και Άγιος σήμερα Νικηφόρος ο Λεπτός, ο οποίος ήταν και ο Πνευματικός Πατέρας του,  που αν και τυφλός, έγινε ο Μεγάλος Δάσκαλος του.

Εκεί τον επισκέπτονταν συχνά πιστοί από όλη την Ελλάδα και φυσικά τα πνευματικά παιδιά του, τους οποίους βοηθούσε με μια μοναδική ικανότητα την οποία αντλούσε σύμφωνα με αυτούς, από την πλήρη διασύνδεση του με το Θεό.

Έφυγε για την αιωνιότητα στις 23 Μαΐου 1999 μετά από διετή νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό, με τελευταία επιθυμία του να ταφεί στη γενέτειρα του την Εθιά, και μάλιστα σε μνήμα που να μην ανοίξει ποτέ.

Οι αρκετές καταγεγραμμένες μαρτυρίες για θαύματα που έγιναν σε πιστούς προσκυνητές του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων και των πνευματικών παιδιών του, από τον Γέροντα Ευμένιο, οδήγησαν την εκκλησία της Κρήτης να εισηγηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Εγγραφή Του στο Επίσημο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε 14 Απριλίου 2022 και ομόφωνα αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του Νέου.

Πότε γιορτάζει

Θα εορτάζει κάθε χρόνο την ημερομηνία «Κοίμησης» Του, δηλαδή 23 Μαΐου, με ιδιαίτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό της Εθιάς όπου είναι ενταφιασμένος.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στην Εθιά, θα πραγματοποιηθεί με κάθε ευλάβεια, η πρώτη πανηγυρική εορτή του. Και όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Εθιάς» Γιώργος Δολαψάκης η χαρά τους είναι απερίγραπτη που θα γιορτάσουν τον Άγιο τους με μεγάλη ευλάβεια και πίστη για αυτό και μας προσκαλούν στις παρακάτω ακολουθίες για να λάβουμε  βοήθεια από την χάρη του!

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και εορτής Αγίου Ευμενίου του Νέου:

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

18:30: Εσπερινός

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

06:45: Θεία Λειτουργία

19:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός εορτής Αγίου Ευμενίου

-Λιτάνευση της Εικόνας Του Αγίου Ευμενίου γύρω από το Ναό και στον Ιερό Χώρο Ταφής Του.

– Ιερά Παράκληση Αγίου Ευμενίου

22:00: Ιερά Αγρυπνία

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

07:00: Όρθρος και Αρχιερατικο Συλλείτουργο Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κκ Μακαρίου.

19:00: Μεθεόρτιος Εσπερινός

neakriti.gr

ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΜΕΝΙΟΥ ΣΑΡΙΔΑΚΗ ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ