Ανεβατές κασερόπιτες φούρνου! Μία συνταγή έμπνευση. Με ένα ανεβατό ζυμάρι και τυριά της Ελλάδας μας.

Υλικά:

300 γρ. γάλα χλιαρό
70 γρ. ελαιόλαδο
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 μικρή πρέζα αλάτι
1  κ.σ. ζάχαρη
16 γρ. ξηρή μαγιά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση:

100 γρ. ανθότυρο φρέσκο καλά στραγγισμένο
100 γρ. φέτα
200 γρ. κασέρι ή γραβιέρα
1 κρόκο αυγού

Για την επάλειψη

1 κρόκο αυγού
λίγο γάλα
κομματάκια βούτυρού για κάθε ανεβατό

Εκτέλεση γέμισης

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με πιρούνι, να ενωθούν.

Εκτέλεση ζυμαριού

Σε λεκάνη βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά καλά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αυγό (χτυπημένο),το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι διπλώνοντας απαλά.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη.

Αλείφουμε με λίγο λάδι το ζυμάρι και το σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη

Το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 μπάλες, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα 2 εκ πάχος περίπου.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό κουπ-άτ και κόβουμε φυλλαράκια.

Τα γεμίζουμε με τα τυριά και κλείνουμε απαλά ακουμπώντας και διπλώνοντας λίγο τσιμπιτά το φύλλο προς τα μέσα. Στο κέντρο δεν τα σκεπάζουμε.

Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα, τοποθετούμε πάνω στο καθένα ένα μικρό κομμάτι Βούτυρο και τα αφήνουμε σκεπασμένα άλλη μισή ώρα να ανέβουν.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν περίπου 20-25 λεπτά.

Ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογα την κουζίνα μας.

Πηγή: Εύα Παρακεντάκη

το «σπιτάκι της Μέλιας»