Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία λόγω της ακραίας ξηρασίας.

Συστάθηκε εκτάκτως ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων με αποστολή τον συντονισμό της μεταφοράς πόσιμου νερού με βυτιοφόρα οχήματα σε δεκάδες περιφέρειες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλονται περιορισμοί στην κατανάλωση νερού σε 93 περιφέρειες.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται πλέον σε τίποτα από όσα γνωρίζαμε. Δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξηρασία όπως αυτή. Και τα άσχημα νέα είναι ότι δεν υπάρχει καμάι ένδειξη που να μας πείθει ότι θα σταματήσει», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Κριστόφ Μπεκρού.

Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα στο Παρίσι, τα φύλλα των δέντρων ξεραίνονται και πέφτουν δημιουργώντας πρόωρα ένα παράξενο φθινοπωρινό σκηνικό.

Στη Ρώμη, κάτοικοι και επισκέπτες αναζητούν λίγες ανάσες δροσιάς στα περίφημα συντριβάνια της ιταλικής πρωτεύουσας. Σε κατάσταση κοκκινου συναγερμου έχουν τεθεί Φλωρεντία και Παλέρμο, με τον υδράργυρο στις δύο πόλεις να έχει «κολλήσει» πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πρωτοφανής ξηρασία και στην Ολλανδία. Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τα καθημερινά ντουζ και να σταματήσουν να ποτίζουν αλόγιστα τους κήπους και να πλένουν τα αυτοκίνητά τους, με στόχο την εξοινομηση νερου.

Στον ποταμό Ρήνο η πρωτοφανής πτώση της στάθμης των υδάτων αυτό το καλοκαίρι έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις περίφημες πλωτές κατοικίες του Άρνεμ.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πλησιαζει η στάθμη του νερού και στον Δούναβη. Στην περιοχή Καλαφάτ της Ρουμανίας μάλισταλόγω της ξηρασίας εμφανίστηκε στη μέση του ποταμού ένα μικρό νησί από άμμο.

ΠΗΓΗ