– Γέροντα, θα σταματήσω να βάλουμε καύσιμα.

– Προχώρα, προχώρα ευλογημένε…

Μετά από λίγη ώρα στο ταμπλό άναψε το προειδοποιητικό φωτάκι των καυσίμων και ο οδηγός ζήτησε πάλι να σταματήσουνε σε κάποιο βενζινάδικο, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε.

Μόλις πλησιάζανε στο βουνό, ο οδηγός είδε μπροστά του το τελευταίο πρατήριο καυσίμων και ανήσυχος διέκοψε τον Άγιο που χαρούμενος τους μιλούσε για τον Χριστό:

– Γέροντα, βενζινάδικο! Η βενζίνη τελειώνει, εάν δεν βάλουμε καύσιμα τώρα, θα μείνουμε στο βουνό. Άλλο βενζινάδικο δεν υπάρχει!

– Προχώρα, προχώρα…

Και συνέχισε να μιλάει για τον Χριστό, ενώ ο οδηγός στεναχωρέθηκε και δεν μπορούσε πλέον να παρακολουθήσει όσα έλεγε ο Άγιος. Στην Πάρνηθα υπάρχει ένα ατελείωτο, δαιδαλώδες δασικό δίκτυο και σε λίγο τα καύσιμα θα εξαντλούνταν. Αφού προχώρησαν αρκετά μέσα στο βουνό, η μηχανή έσβησε και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε.

Ο οδηγός αγανακτισμένος του είπε:

– Τώρα; Γέροντα, εγώ σας τα λεγα! Τώρα τι θα γίνει;

– Προχώρα, ευλογημένε…

Ο οδηγός πήγε να δείξει στον Άγιο τον δείκτη των καυσίμων και έκθαμβος βλέπει τον δείκτη από τέρμα αριστερά να πηγαίνει τέρμα δεξιά και η μηχανή άρχισε να δουλεύει!

Για λίγο όλοι τα είχανε χαμένα και πρώτος ο καθηγητής άνοιξε την πόρτα και βγήκε έξω εμφανώς ξαφνιασμένος. Όλοι μαζί, έλεγξαν ξανά και ξανά το ρεζερβουάρ που είχε υπερχειλίσει και μετά πήγανε στον Άγιο που ήρεμος καθότανε στη θέση του συνοδηγού.

Ο καθηγητής που ήταν σπουδαγμένος του Πολυτεχνείου του είπε:

– Καλόγερε, ξέρω όλα τα μαθηματικά που υπάρχουν, ξέρω όλη τη φυσική και τη χημεία, αλλά αυτό δεν το ξέρω… τι έγινε εδώ; Πες μου πώς έγινε τώρα αυτό;

– Βρε ευλογημένοι, πώς κάνετε έτσι; Μας έβαλε ο Κύριος λίγη βενζίνη που την είχαμε ανάγκη και κάνετε έτσι;

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Όσιος Πορφύριος ο Προφήτης, Μαρτυρίες», τόμος Β

ΠΗΓΗ