Τα βότανα αναπτύσσονται σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου

Τα βότανα δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικός τρόπος για την προσθήκη νοστιμιάς στο φαγητό, αλλά προσφέρουν επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Παρακάτω αναφέρονται 6 από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα στη μαγειρική, που εκτός από την υπέροχη γεύση και οσμή, είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

1. Ρίγανη

Τα φύλλα της ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως το ροσμαρινικό οξύ, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες και οδηγούν σε ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, τα φυσικά έλαια, που περιέχουν τα φύλλα της ρίγανης, έχουν φανεί αποτελεσματικά στην αναστολή της ανάπτυξης διαφόρων βλαβερών βακτηρίων, όπως το Escherichia coli.

2. Μέντα

Η μέντα (Mentha piperita) είναι ένα βότανο, που προστίθεται συνήθως σε σαπούνια, καλλυντικά, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα, για τη γεύση και το άρωμά της. Περιέχει μια ποικιλία φλαβονοειδών με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως η εριοκιτρίνη, η λουτεολίνη και η εσπεριδίνη. Παραδοσιακά, η μέντα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου, τη διάρροια, τη ναυτία, τη δυσπεψία, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, τους μυϊκούς και νευρικούς πόνους. Σύμφωνα με μελέτες, η μενθόλη, το κύριο δραστικό συστατικό της μέντας, είναι υπεύθυνη για τη χαλαρωτική δράση του βοτάνου στο γαστρεντερικό σύστημα.

3. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο που προστίθεται συχνά ως γαρνιτούρα σε τρόφιμα και παρουσιάζει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεων που έχουν αποδειχθεί ευεργετικές στην προστασία των οφθαλμών και μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία. Ο βασιλικός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμίνης C, β-καροτίνης και μαγγανίου.

4. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί, κατά καιρούς, για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υπέρταση, οι αλλεργίες και οι φλεγμονώδεις ασθένειες. Στις μέρες μας, ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική είτε σε φρέσκια είτε σε αποξηραμένη μορφή. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Κ, ενώ προσφέρει επίσης πολλά πιθανά οφέλη υγείας, όπως η βελτίωση της υγείας των οστών, η προστασία από το οξειδωτικό στρες και διάφορες χρόνιες ασθένειες.

5. Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα βότανο με ξεχωριστή γεύση και άρωμα, που χρησιμοποιείται συνήθως σε αποξηραμένη μορφή ως καρύκευμα. Τα φύλλα του περιέχουν πολυφαινόλες, όπως το ροσμαρινικό οξύ, οι οποίες βοηθούν στην προστασία από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών. Ορισμένες προκαταρτικές μελέτες υποστηρίζουν πως οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθούν στην αναστολή της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων και της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου. Το δεντρολίβανο είναι επίσης ένα πολλά υποσχόμενο βότανο για τη φυσική θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Alzheimer. Επιπλέον, το άρωμα του δεντρολίβανου έχει φανεί ευεργετικό στη βελτίωση της διάθεσης και ενίσχυση της μνήμης.

6. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί, κατά τη διάρκεια των χρόνων, για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, όπως οι πεπτικές διαταραχές, ο βήχας, τα προβλήματα μνήμης, κλπ. Σύμφωνα με μελέτες, το φασκόμηλο βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά και ενίσχυση της μνήμης, ενώ είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρότητας των εξάψεων σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ