Ήταν 14 Ιουνίου 1987, όταν ο ελληνικός αθλητισμός καμάρωνε για το μεγαλύτερο επίτευγμά του…

Η Εθνική ομάδα του μπάσκετ κατακτούσε το πρωτάθλημα Ευρώπης και οι Έλληνες ξεχύνονταν στους δρόμους…

Ήταν η ημέρα, που η παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Χριστοδούλου, του Καμπούρη, του Φιλίππου, του Ανδρίτσου, του Ιωάννου, του Σταυρόπουλου, του Λινάρδου, του Ρομανίδη και του Καρατζά με τον Κώστα Πολίτη στο τιμόνι όρθωνε το ανάστημά της στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση και νικώντας τη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 103-101 κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης. Η τεράστια αυτή επιτυχία έδωσε μεγάλη ώθηση στο άθλημα και οι επιτυχίες που ακολούθησαν αποτελούν τρανή απόδειξη γι’αυτό.

Ήταν η εποχή που το «Δε Φάιναλ Καουντντάουν» των «Γιούροπ», ενός σουηδικού συγκροτήματος έπαιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ για μήνες….

Το τουρνουά

Το τουρνουά διοργάνωσε η Ελλάδα η οποία κατέκτησε και τον τίτλο και έλαβε χώρα στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 3 Ιουνίου ως τις 14 Ιουνίου. Η μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο πελαργός με το όνομα Ολύμπιος.

Το Ευρωμπάσκετ αυτό πάντως ήταν ένα από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών, με την ύπαρξη ομάδων όπως η Σοβιετική Ένωση των Βάλντις Βάλτερς, Αλεξάντερ Βόλκοφ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Βλαντίμιρ Τκατσένκο, της Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ράτζα, της Ισπανίας των Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο «Έπι», Κάνδιδο Σιμπίλιο, Αντρές Χιμένεθ, της Ιταλίας των Αντονέλλο Ρίβα, Ρομπέρτο Μπρουναμόντι, Βάλτερ Μανίφικο. Λογικά λοιπόν, ομάδες όπως η Γαλλία του Ρισάρ Ντακουρί, η Ολλανδία του Ρικ Σμιτς, οι δεύτεροι στο προηγούμενο τουρνουά Τσεχοσλοβάκοι και οι Γερμανοί να μείνουν στα ρηχά. Επίσης, οι Σοβιετικοί στην φάση των ομίλων νίκησαν τους Γιουγκοσλάβους 100-93 σε ένα ματς που κανείς δεν φανταζόταν τότε, ότι θα ήταν η τελευταία τους αναμέτρηση σε Ευρωμπάσκετ. Φυσικά, MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Γκάλης με (37 πόντους μ.ο.) αφήνοντας πίσω του τον Ντράζεν Πέτροβιτς με (22,7 πόντους μ.ο.).

Οι 128 πόντοι των Γιουγκοσλάβων στον προημιτελικό με την Πολωνία (128-81) συνιστούν το δεύτερο καλύτερο επιθετικό ρεκόρ ομάδας σε Ευρωμπάσκετ, πίσω μόνο από τους 140 πόντους που έβαλαν οι Πολωνοί στο Ευρωμπάσκετ 1955 απέναντι στους Άγγλους, με τελικό σκορ 140-44.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1 Ελλάδα

2 Σοβιετική Ένωση

3  Γιουγκοσλαβία

4 Ισπανία

5 Ιταλία

6 Δυτική Γερμανία

7 Πολωνία

8 Τσεχοσλοβακία

9 Γαλλία

10 Ολλανδία

11 Ισραήλ

12 Ρουμανία

ΠΗΓΗ