Ο ΓΕΡΟΣ*Σοφά λόγια από άξιους ανθρώπους, με πίστη στο Θεό και αγάπη για την πατρίδα.

Φωτογραφία & Κείμενο: Νίκος Ψιλάκης

«Ο «Γέρος!» Έτσι τον έλεγαν: Γέρο. Και Παππού. Πιθανώς για να τον ξεχωρίζουν από τους δυο νεότερους συνονόματούς του. Ειρηναίοι κι οι τρεις, βλέπετε.

Ήταν μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του. Τον είχα δει κουρασμένο, αλλά κρατούσε ακόμη. Σοβαρός, μα προσηνής, γλυκομίλητος.

Σαν και τότε, εικοσιδυό χρόνους πριν, που τον ρωτούσα για κάποιο μοναστήρι κοντά στο Ελαφονήσι, που, όπως έλεγε κάποιος περιηγητής, είχε κάποτε τρακόσους καλογέρους.

Θυμάμαι ακόμη την απάντησή του, τίμια και ειλικρινή: «Δεν έχω ψάξει, δεν ξέρω· δεν μου έμεινε χρόνος για την ιστορία».

Δίκιο είχε!

Άλλοι ψάχνουν την ιστορία κι άλλοι γράφουν ιστορία. Με λογισμό και μ’ όνειρο. Εκείνος ονειρευόταν ν’ αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων.

Να ιδρύσει εταιρείες λαϊκής βάσης (ΑΝΕΚ, ΕΤΑΝΑΠ), να δημιουργήσει κοινωνικές δομές (σχολές κωφαλάλων, ξυλογλυπτικής, οικοτροφεία, γηροκομεία, τυ ροκομεία, κέντρα αγροτικής ανάπτυξης, ιδρύματα…).

Να πει με τον τρόπο του πως οι κοινωνίες πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Ειρηναίος Γαλανάκης τ’ όνομά του. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου. Ή, αλλιώς, ένας ιερωμένος που μίλησε με την ιστορία.

Λόγια του Ειρηναίου:

«Πολιτικοί και πολίτες μιλούνε σ’ όλα τα πλάτη της Γης για Δημοκρατία κι όμως αληθινή Δημοκρατία δεν υπάρχει…

Για να δικαιολογούμε τη ‘σύγχυση’ αυτή στον πολιτικό χώρο χαρακτηρίζουμε τη Δημοκρατία μας ‘πολυφωνική’ , αλλά η ‘πολυφωνία’ ούτε την αλήθεια, ούτε τη συμφωνία προάγει.

Στον χώρο της ψυχαγωγίας η ‘πολυφωνία’ γίνεται ψυχοφθόρα.

Γιατί τα διάφορα κανάλια, κυνηγώντας την ‘ακροαματικότητα’, προσφέρουν ό,τι προκαλεί και ερεθίζει τα ένστικτα και τα πάθη του ανθρώπου».

Υ.Γ. Με την ευκαιρία, αντιγράφω από ένα παλιότερο βιβλίο του δυο λόγια που νομίζω πως πρέπει ν’ ακουστούν:

«Η Οικονομία πρέπει να έχει τη φιλοσοφία της, δηλαδή μια σωστή ανθρωπολογία, μέσα στην οποία θα εντάσσει τα οικονομικά και αναπτυξιακά της προ γράμματα.

Γιατί έτσι μόνο μπορεί να ανταποκριθεί και στους μεγάλους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς που έχει να επιτελέσει σήμερα (κοι νωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ειρήνη, κλπ.)».

Πώς το είπατε, Γέροντα;

Κοινωνική δικαιοσύνη; Δημοκρατία;

Ανθρωπιστικοί σκοποί;

Κοινωνικοί στόχοι; Πώς το είπατε;

Περιοδικό ΥΠΕΡΧ | τεύχος 70 | Καλοκαίρι 2014|

πηγή: https://oikohouse.wordpress.com