[ εικόνα άρθρου ]

Η επιστολή αυτή είναι ένας αδελφικός χαιρετισμός από τα Ορθόδοξα αδέρφια σας στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Ταϊπέι της Ταϊβάν.

Μία πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή αρκετών εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διαρκώς απασχολημένοι, καθώς μετακινούνται με μηχανάκια, υπόγειες διαβάσεις κ.τ.λ. Η πόλη μας βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, ανάμεσα σε απόκρημνα βουνά. Έτσι, λοιπόν, κοιτάζοντας ανάμεσα στα ψηλά κτίρια μπορείς να παρατηρήσεις κάποιες φορές τις εύφορες πράσινες κορυφές σε μικρή σχετικά απόσταση.

Παρακινήθηκα να σας γράψω ακούγοντας πρόσφατα ένα κυριακάτικο κήρυγμα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος. Η Εκκλησία μας μπορεί σε εσάς να φαντάζει κάπως περίεργη, καθώς πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο 10 τετραγωνικών μέτρων περίπου, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μία μικρή κουζίνα και ένα μπάνιο. Σε ένα μικρό άνοιγμα του τοίχου είναι τοποθετημένη η βιβλιοθήκη με τα εκκλησιαστικά βιβλία και τα αντίτυπα από τις φυλλάδες και τα βιβλία, τα οποία έχουμε μεταφράσει στα κινεζικά και τα διανέμουμε δωρεάν, καθώς και ο υπολογιστής που ο σεβαστός Ιερέας μας, ο π. Ιωνάς, χρησιμοποιεί και είναι στριμωγμένος σε μία άκρη. Σε μία γωνία του δωματίου βρίσκεται η Αγία Τράπεζα, πλαισιωμένη από τρεις μεγάλες εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Τιμίου Προδρόμου και από αντίγραφα εικόνων και τοιχογραφιών περιμετρικά στους τοίχους, ώστε να μοιάζει κάπως με Ιερό Βήμα. Σε μία άλλη μικρή γωνιά του δωματίου εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η μεταφράστριά μας, η αδελφή Πελαγία Γιου.

Τα μεγάλα παράθυρα του διαμερίσματος έχουν θέα στο ποτάμι και στα βουνά και σε έναν δρόμο υπερταχείας κυκλοφορίας. Στο άλλο μπαλκόνι, που χρησιμοποιείται και ως χώρος για εξομολογήσεις, διατηρούμε τη μεγάλη κολυμβήθρα, την οποία μεταφέρουμε εντός του Ι. Ναού για τις ανάγκες των βαπτίσεων. Τις Κυριακές, όταν ολοκληρώνεται η Θ. Λειτουργία, οι πτυσσόμενες καρέκλες και τα τραπέζια απλώνονται για να γευματίσουμε όλοι μαζί, όπως έκαναν οι Χριστιανοί τα πρωτοχριστιανικά χρόνια.

Τις περισσότερες Κυριακές στη Θ. Λειτουργία παρευρίσκονται 25 έως 45 άτομα όλων των εθνικοτήτων, με τον χορό να διευθύνεται από την πεπειραμένη φωνή της Ιωάννας Katchen. Κάποιοι από αυτούς είναι ντόπιοι Ταϊβανέζοι και κάποιοι άλλοι ξένοι, που έρχονται εδώ για δουλειές η σπουδές από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και από άλλα μέρη. Από τη στιγμή που είμαστε η μόνη νομιμοποιημένη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ταϊβάν, εμφανίζονται συχνά και Ορθόδοξοι που ταξιδεύουν στη χώρα η ακόμα και Κινέζοι Ορθόδοξοι που έρχονται σε μεγάλες γιορτές, καθώς εκεί δεν διαθέτουν Εκκλησία και συνήθως εξυπηρετούνται περιστασιακά από έναν ιερέα της ρωσικής πρεσβείας στη Σαγκάη.

Πρόσφατα η τοπική Εκκλησία μας αντιμετώπισε κάποια προβλήματα και διχάστηκε με την εμφάνιση ενός Ρώσου Ιερέα. Με τη βοήθεια του π. Ιωνά ήρθε εδώ ως μαθητής για αρκετά χρόνια και, αφού έφυγε για κάποιο χρονικό διάστημα, επανεμφανίστηκε ως Ιερέας. Μετά την επιστροφή του συλλειτουργούσε για μερικούς μήνες με τον π. Ιωνά. Αφού όμως τον γνώρισε το ποίμνιο της Εκκλησίας, ίδρυσε τη δική του Εκκλησία και παρότρυνε τους Ρώσους να τον ακολουθήσουν. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος, που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, μας επισκέφθηκε με σκοπό να αφορίσει αυτόν τον Ιερέα και κάποιοι πιστοί που τον είχαν ακολουθήσει, επέστρεψαν.

Παρά την αναταραχή που δημιουργήθηκε, συνεχίζουμε «καλή τη καρδία» να ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να διαδώσουμε και να καλλιεργήσουμε τη νεοπαγή Ορθοδοξία εδώ στην Ανατολή. Τα περασμένα χρόνια μόνος του ο π. Ιωνάς προσέφερε δωρεάν μαθήματα μέσω του διαδικτύου, τα οποία παρακολουθούσαν αρκετά άτομα τόσο στην Κίνα όσο και στην Ταϊβάν. Ένα από τα μέλη μας ο Ιωάννης Huang ηγείται μίας πιο συντονισμένης προσπάθειας και αγωνίζεται να προσεγγίσει τους Ταϊβανέζους με μία πιο οργανωμένη προσπάθεια προβολής της Ορθοδοξίας μέσω της τηλεόρασης, του ίντερνετ και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο π. Ιωνάς μας δίνει διαρκώς νέες ευκαιρίες για υπέρβαση και άσκηση, ώστε να προσφέρουμε τη διακονία μας, όπως ο καθένας μπορεί. Ένας από τους ενορίτες μας παραδίδει ομαδικά μαθήματα για τη Βίβλο στο πανεπιστήμιο όπου διδάσκει, αρκετές ώρες μακριά από την Ταϊπέι. Η Πελαγία, η οποία είναι πλέον και η αγιογράφος μας, πέρασε αρκετούς μήνες στην Ελλάδα, μαθητεύοντας δίπλα στον καθηγητή και αγιογράφο Γεώργιο Κόρδη. Αυτό τον καιρό διοργανώνουμε μια έκθεση με τη δουλειά του, που θα βοηθήσει τους Ταϊβανέζους να εκτιμήσουν την Ορθοδοξία και θα μας δώσει ένα ακόμη μονοπάτι υπέρβασης των δυσκολιών.

Η Ταιβάν είναι μία μικρή σχετικά χώρα, 23 εκατομμυρίων ατόμων. Η Κίνα όμως είναι μία τεράστια χώρα με περισσότερους από 1,35 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ελπίζουμε πως η Ορθοδοξία σταδιακά μπορεί να αποκτήσει γερές βάσεις εδώ στην Ταϊβάν και στο μέλλον να αποτελέσει τη γέφυρα προκειμένου να καταστήσουμε γνωστή την Ορθοδοξία στους Κινέζους. Βρισκόμαστε στην άλλη άκρη της γης, σε σχέση με σας, μπορούμε όμως ακόμα να είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί σας και να συμπροσευχόμαστε. Αν δεν μπορείτε να ξυπνήσετε στις 4:00 το πρωί, για να παρακολουθήσετε τη Θ. Λειτουργία μας μέσω ίντερνετ, μπορείτε να την δείτε βιντεοσκοπημένη στον ιστότοπο http://bambusher.com/channel/orthodox-church, όπου επίσης αρχειοθετούνται τα κηρύγματά μας. Η ιστοσελίδα μας http://theological.asia, η οποία είναι μεταφρασμένη και στα κινεζικά και στα αγγλικά, περιέχει αρκετά βίντεο που μαγνητοσκοπήσαμε προκειμένου να εξηγήσουμε την Ορθοδοξία στους Κινέζους.

Σας παρακαλώ, αδελφοί μου, να μας έχετε πάντα στη σκέψη και στις προσευχές σας. Όπως ο π. Ιωνάς ανέφερε στο κυριακάτικο κήρυγμά του: «Πρέπει να ενθυμούμαστε πως δεν είμαστε απλά μία ενοριακή Εκκλησία, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ενοριακή Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι μία Ιεραποστολή. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πουν πως χρειάζονται μία Εκκλησία απλά για να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος… και Ιεραποστολή είναι για την Εκκλησία να συνεχίσει να αγκαλιάζει τον καθένα, οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιαδήποτε κουλτούρα, κάθε τρόπο σκέψης».

Ο εν Χριστώ αδελφός σας

Τιμόθεος Barker

πηγή: http://ierapostolos.gr/ , https://ierapostoli.wordpress.com