Του Κώστα Στούπα

1) Τα νούμερα προμηνύουν καταστροφή…

Ο ασφαλέστερος δρόμος για την οικονομική καταστροφή είναι να ακούει κανείς τους πολιτικούς και  διάφορους  κρατικοδίαιτους που παριστάνουν τους επιχειρηματίες ή τους τραπεζίτες. Πόσο μάλλον να δίνει βάση σε δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες που προαυλίζονται στους στάβλους της εκάστοτε πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Όποιος θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει στην οικονομία κοιτάει τις τιμές στο χρηματιστήριο, τις τιμές στα ράφια, τις αποφάσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Αυτό που μαρτυρούν τα πεπραγμένα σε όλα τα παραπάνω είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της εκθεμελίωσης της χώρας που ξεκίνησε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 με το κλείσιμο της Pirelli, της Goodyear, της ΝΑΜΚΟ, τις κρατικοποιήσεις των προβληματικών και το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Τώρα κλείνουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις, ενώ όσες μπορούν δραπετεύουν στο εξωτερικό για να σωθούν από τη φορολογική λαίλαπα που έχει ενσκήψει στον τόπο και η οποία ασχολείται μόνο με το πόσους θα διορίσει ή θα συνταξιοδοτήσει για να υφαρπάξει ψηφαλάκια.

Υπουργοί και τραπεζίτες εν χορωδία λοιπόν αναμένουν επιστροφή στην ανάπτυξη. Τα νούμερα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου όμως δεν συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις. Οι τιμές στο χρηματιστήριο προεξοφλούν  καταστροφή.

Ο Γενικός Δείκτης προχθές έκλεισε στις 543 μονάδες, περί το 25% κάτω από τις 750 μονάδες της περιόδου των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η αγορά είχε πιστέψει πως η εκλογική εντολή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μνημονιακή κωλοτούμπα του καλοκαιριού εγγυόταν την σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις.

Τέσσερις μήνες μετά, η αγορά δεν πιστεύει πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η αγορά προεξόφλησε καλύτερη πορεία στην οικονομία. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Γενικός Δείκτης ήταν πάνω από τις 850 μονάδες, γράφοντας άνοδο κοντά στο 80%. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο Γενικός Δείκτης είναι 25% χαμηλότερα. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είναι 36% χαμηλότερα.

Περίπου δυο χρόνια μετά το Μάρτιο του 2014, ο Γενικός Δείκτης είναι πάνω από 60% χαμηλότερα. Το Μάρτη του 2014 διεφάνη για πρώτη φορά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου και η δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων που θα έφερναν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Από τότε ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε μια διαρκή πτώση.

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται όσοι πιστεύουν πως η πορεία του χρηματιστηρίου δεν αφορά την πραγματική οικονομία, την πορεία της ανεργίας και των δημοσίων εσόδων.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αν περάσει το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου (έστω και με κάποιες τροποποιήσεις…) και πάρουν τη δόση θα αναδιαπραγματευτούν το χρέος και αυτό θα μειώσει το επενδυτικό ρίσκο της χώρας.

Το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς στη χώρα εξοντώνουν κάθε σκέψη για παραγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα, πλην ελαχίστων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός, το υπάρχον μοντέλο του οποίου έχει εξαντλήσει τη δυναμική του.

Η σταδιακή αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών σε τρία χρόνια δεν είναι τίποτα παραπάνω από υπόσχεση αργού θανάτου τους. Η αγορά και η οικονομία σαν προεξοφλητικοί μηχανισμοί θα την προεξοφλήσουν σε λίγους μήνες, επιφέροντας τις ανάλογες καταστροφές…

Είναι ανόητο να περιμένει κανείς βιώσιμη βελτίωση στην οικονομία όταν οι επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί Έλληνες μεταναστεύουν μαζικά.

Ακόμη και αν χαρίσουν στη χώρα το μισό χρέος, κανένας δεν θα δανείσει τις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον που εγγυάται μόνο την αποτυχία.

Η καλλιέργεια θετικού κλίματος γίνεται για να ξεγελαστούν οι καταθέτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις στις τράπεζες προκειμένου να δημευτούν αυτές για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία προέκυψαν από αυθαίρετες αυξήσεις για όσους θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τούτο το κράτος οι πελάτες και πάτρωνες το γλεντούσαν επί δεξιάς, οι ίδιοι το γλεντούσαν ακόμη πιο ληστρικά επί ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι το γλεντάνε μέχρι τελευταίας ρανίδας επί παλαβής αριστεράς. Τούτο το κράτος δεν έχει καμιά θέση για έντιμους και εργατικούς ανθρώπους είτε των επιχειρήσεων είτε της εργασίας.

Αυτό ακριβώς προεξοφλεί ο Γενικός Δείκτης στις 500 μονάδες…  Την καταστροφή που έχει ήδη δρομολογηθεί.

πηγή: http://www.capital.gr/