Αγία Σοφία. Στον ναό χωρούσαν 23.000 πιστοί και υπηρετούσαν 800 ...

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε κάτι το πρωτοφανές. Πρέσβεις των υπερδυνάμεων που εδρεύουν στην Αθήνα, συγκρούονται λυσσαλέα για πλανητικά θέματα, εντός ελληνικού εδάφους!

Αυτό είναι πράγματι πρωτοφανές. Για την ακρίβεια, δεν έχει προηγούμενο στην νεότερη ιστορία. Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, επιτίθεται με σφοδρότητα στην Ρωσία για τον ρόλο της στην… Λιβύη και αλλού. Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, απαντά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, παραπέμποντας στις πιο επεισοδιακές ημέρες του ψυχρού πολέμου, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την δράση τους στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική!

Με μία πρώτη ματιά, αυτή η συμπεριφορά εκτός από πρωτοφανής, είναι και ανεξήγητη. Και όμως, υπάρχει εξήγηση. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε επίκεντρο ενός ιδιότυπου διπλωματικού πολέμου υπερδυνάμεων, ακριβώς επειδή είναι το επίκεντρο όλων των εξελίξεων. Ακόμα και αν η διπλωματική σύρραξη αφορά περιοχές που δεν συνορεύουν καν με την Ελλάδα, είναι δείγμα της σημασίας που έχει η πατρίδα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η Ελλάδα, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την θεωρούν «ψωροκώσταινα», είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας. Ή μάλλον, ένας γίγαντας που τον έχουν αναισθητοποιήσει τεχνηέντως, ώστε να μην αντιληφθεί ποτέ την δύναμη του. Μία πραγματική υπερδύναμη σε καταστολή. Αυτό ακριβώς δείχνει η σπουδή που επιδεικνύουν οι διπλωμάτες των υπερδυνάμεων, προκειμένου να κατακτήσουν την ελληνική κοινή γνώμη, δίνοντας παγκόσμιες μάχες εντός ελληνικού εδάφους.

Και οι δύο υπερδυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι η κοιτίδα τους. Από την Ελλάδα ξεπήδησε ο δυτικός πολιτισμός, με όλα τα θετικά που θέλει να προβάλλει σήμερα η Αμερική ως κληρονόμος. Την δημοκρατία, την ελευθερία, την δικαιοσύνη. Έννοιες που γεννήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν στην Ελλάδα.

Από την Ελλάδα όμως προήλθε και η Ρωσική αυτοκρατορία! Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ο Ιβάν ο Τρομερός είχε αίμα Παλαιολόγων; Πόσοι γνωρίζουν ότι η γενέτειρα των Τσάρων ήταν η Σοφία Παλαιολόγου της αυτοκρατορικής οικογένειας του Βυζαντίου; Όλοι βλέπουν τον δικέφαλο στον θυρεό της Ρωσίας, λίγοι όμως γνωρίζουν τον λόγο της ύπαρξης του.

Ας αντιληφθούμε επιτέλους την δύναμή μας. Και ας αναζητήσουμε μία νέα Μεγάλη Ιδέα. Διότι οι μεγάλες ιδέες, κάνουν τις χώρες μεγάλες. Και η Ελλάδα έχει ιστορική, ηθική και πολιτισμική υποχρέωση να είναι Μεγάλη. Δημοκρατία και Ορθοδοξία, οι δύο κεφαλές που πάντα οδηγούσαν Ανατολή και Δύση.

ΠΗΓΗ

koukfamily, ethnegersis