~ Έζησε σημεία θαυμαστά, είχε αγιοφάνειες και άκουε ουράνιες ψαλμωδίες [ο Γέροντας Σάββας Σταυροβουνιώτης].

Σε μια αγρυπνία στο Κυριακό της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος, ενώ έψαλλε στο αναλόγιο στον δεξιό χορό, είδε την Παναγία να συνοδεύεται από αγγέλους.

Έκθαμβος από την οπτασία, σταμάτησε απότομα για λίγο την ψαλμωδία, ενώ ο μοναχός που συνέψαλλαν τον έσπρωξε, λέγοντάς του να συνεχίσει.

Ο παπα-Σάββας του απάντησε:

– Μα δεν βλέπεις τι γίνεται;

Ο Όσιος Γέροντας έβλεπε την Ουράνια Βασίλισσα, συλλογιζόμενος τι άραγε να ήθελε εκείνη η γυναίκα στο Άγιον Όρος. Φαινόταν ωραιότατη και όταν στη συνέχεια την είδε αιωρούμενη φορώντας κορώνα κατάλαβε πως ήταν η Θεομήτωρ.

Γύρω στον Θρόνο Της, βρίσκονταν οκτώ Άγγελοι, που κρατούσαν με φόβο Θεού λαμπάδες και πορεύονταν ολοένα προς τα πίσω. Ξαφνικά, στον ιερό ναό μπήκε δυνατό φως, όμοιο με αστραπή, σαν να άνοιγαν τα επουράνια. Και έφυγαν προς τα πάνω.

Το θαυμαστό αυτό γεγονός, διηγήθηκε ανάμεσα σ’ άλλους και ο μακαριστός Γέρων Άνθιμος Αγιαννανίτης, ο οποίος εκείνη την ώρα παρευρισκόταν στη Θεία Λειτουργία. Το διηγήθηκε σε υποτακτικούς και πνευματικοπαίδια του.

Επιμέλεια Στέλιος Κούκος

Από το βιβλίο του Κώστα Παπαγεωργίου, ο “Όσιος Γέροντας Σάββας Σταυροβουνιώτης (†1985), Ένας επιφανής Κύπριος Άγιος του εικοστού αιώνα”, Κύπρος 2014.

πηγή: pemptousia