Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά (Πανελλήνιο Ιδρυμα)

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Παναγίας Σουμελά

Ταινία για την Παναγία Σουμελά επέλεξαν να δημιουργήσουν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του ΔΣ Ξεχασμένης (Ημαθία). Η ταινία που αφηγείται την ιστορία της Παναγίας Σουμελά κέρδισε το 1ο βραβείο στον «5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποντιακού Ελληνισμού».

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ταξιδεύει στους αιώνες αναζητώντας την προφητεία για την τύχη της εικόνας που ετοιμάζεται να ζωγραφίσει. Κατά την περιήγησή του συναντάει ανθρώπους που του αποκαλύπτουν τη μοίρα της.

Το Άγιο Εικόνισμα της Παναγίας Σουμελιώτισσας φέρει μαζί του και μία σπουδαία ιστορία

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά (1ος ή 4ος μ.Χ. αιώνας), γίνεται αφορμή για τον Αθηναίο Βαρνάβα και τον ανιψιό του Σωφρόνιο (4ος μ.Χ. αιώνας) να ιδρύσουν μοναστήρι στο όρος Μελά κοντά στην Τραπεζούντα, στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα του Λουκά. Με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο στις αρχές του 20ου αιώνα, το εικόνισμα θάβεται από τους διωγμένους μοναχούς.

Το 1931, ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος, από τους τελευταίους μοναχούς της μονής, φέρνει το εικόνισμα μαζί με άλλα ιερά κειμήλια πίσω στην Αθήνα και το παραδίδει στον τέως μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατοπινό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη.

Ύστερα από την προσωρινή παραμονή στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, η εικόνα ενθρονίζεται τον Αύγουστο του 1952 στο νέο ναό της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, που ιδρύεται χάρη στον πόντιο πρωτεργάτη του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, Φίλων Κτενίδη, ο οποίος παραδίδει τη συνέχιση του έργου του στον Πόντιο πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά, Παναγιώτη Τανιμανίδη.

Ο διαγωνισμός

Ο «5ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποντιακού Ελληνισμού» τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Η συγκεκριμένη ταινία τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες – Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος:

  • 91 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής
    από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια (Αυστραλία)
  • 6.000 περίπου μαθητές
  • 260 εκπαιδευτικοί
  • 740 μαθητικές δημιουργίες

Η ταινία:

pontosnews