του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Η αθεΐα και η δεισιδαιμονία πάνε μαζί! Φαίνεται αφύσικο. Και όμως είναι το πιο φυσικό. Ψέμα και το ένα, ψέμα και το άλλο. Και τα δύο προέρχονται από εκείνον, που ο Χριστός τον ονόμασε «πατέρα του ψεύδους».

Η αλήθεια είναι πάντα η ίδια. Ενώ το ψέμα μοιάζει με τον χαμαιλέοντα, που αλλάζει συνεχώς χρώματα. Δεν είναι καθόλου αφύσικη η σχέση της αθεϊας με την δεισιδαιμονία, όπως ενόμιζες! Πάνε τόσο φυσικά μαζί, όσο η φωτογραφία με την κορνίζα. Χωρίς Θεό, το κάθε τι καταντάει κορνίζα της δεισιδαιμονίας. Το ένα ψέμα αναζητεί το άλλο.

Όταν ο βασιλιάς Σαούλ έπαυσε να υπακούει στον Θεό, δια του προφήτου Σαμουήλ κατέφυγε στην εγγαστρίμυθο μάγισσα της πόλεως Αενδώρ, να του πει την αλήθεια – να της ζητήσει συμβουλή! Ο Φίλιππος ο Ωραίος, βασιλιάς της Γαλλίας, ήταν ξακουστός για δύο πράγματα: – γιατί ήταν άθεος, και γιατί έλεγε στους επισκέπτες του την τύχη τους, κοιτάζοντας το φλυτζάνι του καφέ.

Δεν διάβασες στην Αγία Γραφή, ότι οι δύο ψεύτες, Ηρώδης και Πιλάτος, πριν από την δική του Χριστού, που είναι η Αλήθεια, έγιναν φίλοι; Έτσι και σήμερα. Οι άθεοι και οι ψεύτες συχνά συμφιλιώνονται και συμμαχούν, προκειμένου να πολεμήσουν την αλήθεια!

Κοίταξε την δεισιδαιμονία των Εβραίων! Ήθελαν να φονεύσουν τον Χριστό. Και τον πήγαν από τον ΚαΙάφα στο πραιτώριο. Και δεν μπήκαν στο πραιτώριο, για να μη μιανθούν (Ιω. 18, 28). Γιατί ξημέρωνε γιορτή! Να φονεύσουν αθώο άνθρωπο, δεν τους ήταν μίασμα! Να εισέλθουν στο πραιτώριο την εορτή, τους ήταν μίασμα!

Τα ίδια συμβαίνουν και σήμερα στα αθεϊστικά κράτη. Πέταξαν την πίστη και πλημμύρισαν τον κόσμο με προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Οι ταλαίπωροι, πέταξαν τον αληθινό Θεό, και παρέδωσαν τους εαυτούς των στον αντίχριστο, για τον οποίο είπε ο Χριστός: «Εκείνος, δηλαδή ο διάβολος, είναι απ’ αρχής ανθρωποκτόνος».

από το βιβλίο: «ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ» του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Επισκόπου Αχρίδος (Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως).