~ Ξέρετε τι είναι να σου χαλάσει το παπούτσι σου και να το πας για επιδιόρθωση στον ρολογά; Τόσο αστεία και τόσο λάθος εργάζονται εκείνοι, που προσπαθούν να απαλείψουν τις αμαρτίες τους όχι με την εξομολόγηση, αλλά με τις ελεημοσύνες, τα κεριά και τα τάματα.

Γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει πολλές αμαρτίες και κοιτάζουν να τις εξοφλήσουν με τα έργα τους. Δεν τις εξομολογούνται, δεν τις εξωτερικεύουν. Μεταχειρίζονται έναν άλλον τρόπο, «κομπογιαννίτικο» δικόν τους, για να εξοφλήσουν τις αμαρτίες τους, οι οποίες δεν εξοφλούνται και θα βρεθούνε δεσμευμένοι μίαν ημέρα…

Βρε άνθρωπε, εάν δεν εξομολογήθηκες, δεν μετανόησες, θα σε κρατάει ο Διάβολος εκεί! Κάψε όλα τα κεριά του κόσμου, θρέψε όλες τις χήρες και τα ορφανά του κόσμου, κάψε όλο το λάδι του κόσμου, πήγαινε σε όλα τα ερημοκλήσια, φάε 1000 χρόνια ρίζες, αλλά και όλα τα καλά έργα όλων των ανθρώπων να σου καταχωρηθούν από Άβελ του δικαίου, μέχρι του τελευταίου δικαίου της συντελείας των αιώνων, ούτε μία σου αμαρτία δεν σου συγχωρείται!

Εάν δεν πας να βάλεις το γόνατο κάτω και να πεις στον πνευματικό: «Ναι, εγώ το έκανα!», δεν σου συγχωρείται ούτε μία αμαρτία!…Μπορείς να το καταλάβεις αυτό το πράγμα; Οι αμαρτίες του ανθρώπου συγχωρούνται, όταν ο άνθρωπος μετανοήσει γι’ αυτές και τις παρουσιάσει στον Χριστό.

Δημήτριος Παναγόπουλος

πηγή: ixthis3